Projekt 100 - čtyři filmy známé firmy

Praha - Velké filmy si zaslouží velké plátno, a proto Projekt 100 už poněkolikáté uvede do tuzemských biografů čtyři filmové klasiky. Od ledna do srpna mohou příznivci kinematografie postupně vidět Sunset Blvd., Tenkrát na Západě, Biga Lebowského a Všechny dobré rodáky.

Projekt 100 začíná 24. ledna „americkou klasikou“, kterou v tomto ročníku zastupuje snímek Billyho Wildera z roku 1950 Sunset Blvd. Nejtrpčí portrét hollywoodské továrny na slávu je příběhem druhořadého scenáristy Joea Gillise (William Holden) a zapomenuté hvězdy němého filmu Normy Desmondové (Gloria Swansonová), kteří bez skrupulí využívají jeden druhého k naplnění svých ambicí. (Recenzi Sunset Blvd. si budete moci přečíst na webu ČT24 o víkendu).

„Řada režisérů touží natočit film o filmu, vyjádřit se k tomu, v čem žijí, jaké mají ambice, jaké mají problémy, a každý tvůrce natočí film o filmu podle svého gusta. A protože Billy Wilder byl taková zlomyslná mrcha, tak se na továrnu na sny, která ho obklopovala a živila, podíval pohledem mimořádně krutým a sžíravým, zároveň z něho je ale cítit láska k filmu,“ uvedla ke snímku Iva Hejlíčková, programová ředitelka Asociace českých filmových klubů, která Projekt 100 připravuje.

Ten pokračuje v březnu „evropskou klasikou“, volba padla na legendární spaghetti western Tenkrát na Západě. Ve filmu Sergia Leoneho z roku 1968 se opět objeví na velkém plátně Henry Fonda, Charles Bronson, Jason Robards a Claudia Cardinalová. A samozřejmě slavná melodie Ennia Morriconeho.

V programovém okénku „kultovní 90. léta“, který začíná v květnu, se vrací Big Lebowski bratří Coenů. „Pracují s klasickými motivy, s klasickými žánry, ale velmi specificky si je mění podle svého vlastního obrazu, což je přesně případ Biga Lebowského, který je velmi svéráznou variací na chandlerovky,“ popsala svérázný snímek z roku 1998 Iva Hejlíčková.

A Projekt 100 v srpnu uzavře „česká klasika“ zastoupená filmem Všichni dobří rodáci(1968). Drama odehrávající se v poválečné jihomarovské vesnici bylo mimo jiné oceněno na festivalu v Cannes. „Jeho premiéra na Letní filmové škole bude spojena s retrospektivou Vojtěcha Jasného a jeho osobní návštěvou,“ prozradila Hejlíčková.

Projekt 100 (zdroj: ČT24)

Všechny čtyři filmy budou promítány v restaurované a digitalizované podobě, aby jim velké plátno slušelo. Více nejen o nich se dočtete na stránkách Projektu 100.