Začínají filmové maratony o Havlovi: rodina, dětství, strýček Miloš

Praha - Desítky českých i zahraničních filmů a televizních pořadů, které se vztahují k osobnosti dramatika a bývalého českého prezidenta, představí Knihovna Václava Havla. Filmové maratony se budou konat po celý rok vždy jeden den v měsíci v prostorách knihovny v pražské Galerii Montmartre v Řetězové ulici. První projekce se uskuteční v úterý 15. ledna od 18:00. Tématem večera bude „filmové rodinné zázemí Václava Havla“.

Program každého večera bude složen vždy z několika filmových nebo televizních děl. Vedle celovečerních hraných filmů budou uvedeny krátkometrážní dokumenty. Projekci by měla ve většině případů doprovázet diskuse s pamětníkem či odborníkem na dané téma.

„Mediálně extrémně reflektované téma osobnosti Václava Havla spojuje nečekaně veliké množství širší veřejnosti neznámých, zajímavých a autorsky pronikavých audiovizuálních děl,“ říká o projektu jeho dramaturgyně Tereza Dvořáková.

Mediální obraz Václava Havla

Témata 12 filmových setkání jsou řazena chronologicky. Projekt zahájí večer věnovaný rodinnému zázemí Václava Havla a osobě jeho strýce Miloše Havla, jednoho ze zakladatelů českého filmového průmyslu. V jeho rámci budou promítnuty také unikátní rodinné snímky z dětství bývalého českého prezidenta. Následovat bude několik večerů, které představí Havlovo působení v divadle i ve filmu.

Filmové maratony KnVH (zdroj: ČT24)

Diváci si dále budou moci připomenout, jak se s předlistopadovým disentem, k jehož předním postavám Havel patřil, vyrovnávala komunistická propaganda a jak tvůrci a novináři žijící v západních demokraciích. Nebude pominuta tvorba Originálního videožurnálu či nejznámější záznamy inscenací Havlových her. Samostatnou kapitolu bude tvořit mediální obraz Václava Havla v posledních dvou dekádách a filmařská reflexe jeho smrti.