Oscarový režisér Adam Elliot uznává mámu a Švankmajera

Třeboňská přehlídka animovaných snímků Anifilm hostí oscarového režiséra - Australana Adama Elliota. Návštěvníkům festivalu představuje své hořko-komické příběhy s plastelínovými antihrdiny, za něž získal desítky ocenění. Do Česka přijel poprvé.

Elliot je držitelem pěti cen Australského filmového institutu a za svůj půlhodinový snímek Harvie Krumpet získal v roce 2004 sošku Oscara - porazil tak tituly od studií Pixar nebo Walta Disneyho. „Ceny Americké filmové akademie byl pro mě šok, něco, co jsem nikdy nečekal. Nebyla to moje ambice, prostě se stalo,“ tvrdí Elliot.

V Austrálii milujeme historii české animátorské školy. Jan Švankmajer je bůh v oboru stop motion animace. Letěl jsem přes půl světa, abych se podíval tam, kde je doma loutková animace. I já se tu cítím jako doma, jako v místě, kde jsem měl žít celý život.
Adam Elliot

Uznávaný tvůrce odmítá komerční zakázky a z principu nevyužívá ani žádné digitální triky nebo počítačová vylepšení. Například pro svůj zatím poslední celovečerní film Mary a Max vytvořil 212 postaviček, 475 miniaturních rekvizit a 133 různých prostředí.

Na Anifilm přijel Adam Elliot (zdroj: ČT24)

„Všechny mé filmy vznikají zhruba pět let. Podle mé mámy dobré věci potřebují čas a nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě. Svůj poslední film jsem dokončil už před nějakou dobou, vážně se těším, až znovu zabořím ruce do plastelíny a začnu pracovat,“ chystá se Elliot natočit další animované příběhy.

Do soboty 6. května ale zůstane ještě v Třeboni. Předposlední festivalový den věnuje setkání s diváky. 

Uložit