UNESCO ocenilo péči o historické jádro Prahy

Praha - Výbor světového dědictví (UNESCO) ocenil stav péče o historické jádro Prahy a schválil opatření, která hlavní město a Česká republika v této oblasti činí. Magistrát je za takové uznání rád, avšak podle Martina Skalského ze sdružení Arnika má péče o pražské památky i řadu mezer.

UNESCO dnes schválilo zprávu o stavu památek v Praze, tu oficiálně zveřejní až na podzim, už teď je ale jasné, že bude víc než pozitivní. Zároveň výbor odsouhlasil i opatření, které hlavní město v péči o památky plánuje. Výbor také vydal také doporučení pro další péči o historické centrum Prahy, která vychází z monitorovací mise UNESCO z počátku letošního roku.

Podle UNESCA je památková péče o pražské historické centrum zářným příkladem, ze kterého by se měly poučit i jiné země, zprávu proto vyvěsí i na svých stránkách.

Pochvaly si magistrát cení. Optimismus ale krotí Martin Skalský ze sdružení, které vystupuje proti výstavbě pankráckých výškových budov. „Jedna věc jsou dokumenty, druhá skutečnost, a péče o památky v Praze má řadu podstatných mezer,“ podotkl Skalský. Pankrácká pláň, na které mají vzniknout nové výškové budovy, je v ochranném pásmu památkové rezervace. Kritici plánované výstavby na pankrácké pláni důrazně upozorňovali, že Praze by mohlo hrozit vyškrtnutí ze seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Letos v březnu ale uvedli, že vyškrtnutí aktuálně nehrozí.

Vydáno pod