Damien Rice - hráč hořkosladkých nálad pro Shreka i Ostravu

Ostrava – Kdo nezná jeho alba, možná zná jeho hudbu z filmů. Devětatřicetiletý irský písničkář Damien Rice je další potvrzenou hvězdou Colours of Ostrava. Na dvanáctém ročníku hudebního festivalu v ostravských Dolních Vítkovicích vystoupí na sólovém koncertě.

„Je to pro nás velká čest, protože tento autor mnoha křehkých hořkosladkých balad na open-air festivalech vystupuje pouze výjimečně,“ vyjádřila za organizátory potěšení z Riceovy návštěvy Ostravy ředitelka festivalu Zlata Holušová. „Jeho sólový koncert za doprovodu kytary či klavíru bude patřit určitě k silným a výjimečným zážitkům,“ předpokládá.

Na dvou dosud vydaných studiových albech dublinského rodáka se stručnými názvy O (20029 a 9 (2006) se podílela taktéž irská písničkářka Lisa Haninganová, kterou mohli návštěvníci Colours slyšet před dvěma lety. Mimo tuto spolupráci vydal Rice dvě koncertní alba a věnoval se spíš natáčení s jinými hudebníky – s Tori Amosovou, Marií Doyle Kennedyovou nebo skupinou Lamb.

Jeho písně také proslavily filmy a seriály, v nichž se objevily. Skladba Blower's Daughter například zazněla ve filmu Na dotek s Julií Robertsovou, Natalií Portmanovou a Judem Lawem, jeho hudba doprovodila i snímky Reservation Road nebo Shreka 3 (skladba 9 Crimes) a seriály Dr. House, Lost či Chirurgové.

V programu Colours Damiena Rice doplní z nově oznámených jmen ještě jedna ostrovní, tentokrát anglická folková hvězda – písničkář Sam Lee, který v roce 2012 zabodoval s debutovým albem Ground of Its Own.

K už potvrzeným hostům, kteří od 18. do 21. července zahrají na Colours, patří Sigur Rós, Asaf Avidan, Irie Révoltés, Red Baraat, z českých pak Tata Bojs, Pražský výběr a Wanastowi Vjecy.