Český film je světový: Bába z ledu svedla New York, Učitelka zaujala v Hongkongu

Český film slaví úspěchy ve světě (zdroj: ČT24)

Nový film Bohdana Slámy Bába z ledu získal na newyorském festivalu Tribeca cenu za scénář v kategorii zahraničních filmů. Romantická komedie byla uvedena v mezinárodní premiéře v sekci, která představuje to nejlepší ze současné světové kinematografie. Snímek Učitelka od Jana Hřebejka zase získal Zvláštní uznání na festivalu v Hongkongu. Na obou filmech spolupracovala Česká televize.

„Scénář může stvořit svět. Tento film nás vřele a vtipně vede do zvláštního a excentrického světa, který je postaven na podivuhodném milostném příběhu. Cenu za scénář získává Bohdan Sláma za Bábu z ledu,“ uvedla porota, ve které zasedli herci Willem Dafoe nebo Peter Fonda.

Sláma se z této přehlídky vrátil s nadšením, ačkoliv samotného slavnostního ceremoniálu se nezúčastnil. „Měli jsme sice signály, že cenu asi dostaneme, ale už jsme měli objednané letenky zpět a tak jsme prchli,“ uvedl Sláma. Na festivalu byl s herečkou Zuzanou Kronerovou a producentem Pavlem Strnadem.

„Reakce diváků byly úžasné, měli jsme i dobré kritiky ve filmových časopisech. Publikum v New Yorku se smálo na stejných místech jako v Čechách, prožívalo to stejně. I otázky po projekci byly podobné. Všem se moc líbila Zuzka Kronerová, Pavel Nový i další herci. Bylo to celé velice pozitivní,“ dodal Bohdan Sláma. Snímek Bába z ledu byl natočen v česko-slovensko-francouzské koprodukci.

Program sekce International Narrative pořadatelé vybrali z filmů z dvaceti různých zemí. Cenu za nejlepší zahraniční film si z festivalu odnesl film Sofiin syn řecké režisérky Eliny Psykouové.

Být šťastný v každém věku

Příběh osudového setkání ovdovělé Hany (Zuzana Kronerová) a otužilce Broni (Pavel Nový) ukazuje, že změnit svůj život a být šťastný je možné v každém věku. Bohdan Sláma zdůrazňuje, že tématem jeho filmu není otužování, ale právě rodina. Hrdinové jsou ve věku, kdy podle režisérových slov „člověk začíná být outsiderem“.

„Takových žen, jako je Hana, je v našich zeměpisných šířkách mnoho,“ obává se Zuzana Kronerová. „Tento film je krásným odkazem, že člověk musí mít rád především sám sebe a potom má zdravé vztahy i s ostatními. Nemá zapomínat ani na svůj život,“ nabádá herečka.

Festival Tribeca založili herec Robert De Niro, producentka Jane Rosenthalová a její manžel Craig Hatkoff po teroristických útocích na New York v roce 2001, které přímo ovlivnily život v přilehlé čtvrti Tribeca. Letošní ročník se v New Yorku koná od 19. do 30. dubna.

Učitelka získala Zvláštní uznání na festivalu v Hongkongu

Snímek Jana Hřebejka Učitelka získal v těchto dnech Zvláštní uznání na mezinárodním filmovém festivalu v Hongkongu. Nedávno získal ocenění Slovenské filmové a televizní akademie za nejlepší film roku, před pár dny ho viděli diváci v kinech ve Španělsku či na Tchaj-wanu. V blízké době film zamíří v dabované verzi do italské distribuce.

„Zvláštní uznání poroty udělujeme za portrét učitelky, která zneužívá své žáky a jejich rodiče. Realistický pohled na společnost v tomto filmu nás nutí uvažovat o způsobech, jak čelit konfliktům a nespravedlnosti v různých politických systémech tak, abychom své životy žili důstojně,“ zdůvodnila rozhodnutí porota v Hongkongu.

Učitelku viděli diváci více než 20 filmových festivalů, zaujala také zahraniční kritiky, včetně Variety a Hollywood Reporter. Hořké normalizační drama, odehrávající se v Bratislavě roku 1983, natočil v koprodukci se Slovenskem Jan Hřebejk podle scénáře Petra Jarchovského.