Veletrh Prague Photo zachycuje sny i realitu

Fotografové z Česka i ze zahraničí a stovky jejich snímků zaplnili Kafkův dům v centru Prahy, který je vyhrazen jubilejnímu desátému ročníku veletrhu Prague Photo. Téměř sto padesát autorů prezentuje portréty, fotografie krajiny nebo dokumentární cykly. Doprovodný program se věnuje především individuálním prezentacím v jednotlivých expozicích.

Jedním z vystavujících je talentovaný mladý fotograf Martin Stranka. „Fotografie u mě fungují jako deník, pro mě představují jakousi zpověď, emotivní, niterní svět,“ říká o svých dílech, která vystavuje především v zahraničí.

Prague Photo každoročně oceňuje mladé talenty - letos Leu Kálazi, studentku bratislavské vysoké školy výtvarných umění. Uspěla s portrétním cyklem, na němž pracuje dva roky. „Navštěvuji různé travesti show, cirkusové atrakce a fotografuji takové bizarní excentriky nebo individua, kteří něčím vynikají,“ upřesnila.

Část prostor Kafkova domu patří také ukázce z výjimečného časosběrného cyklu nazvaného Český člověk - společně ho tvořili Ivan Lutterer, Jiří Poláček a Jan Malý. „Bohužel všichni tři, ačkoliv byli velice mladí, už nežijí. Na prvním ročníku Prague Photo, ještě v Mánesu, jsme jejich kolekci předvedli. A teď ji představujeme jako poctu těmto třem autorům,“ uvedla ředitelka veletrhu Iva Nesvadbová.

Vedle úspěšných domácích autorů a studentů odborných škol mají rok od roku větší zájem o prezentaci na stále prestižnější akci i tvůrci ze zahraničí. „Jsme ale limitováni prostorem, který nám Kafkův dům nabízí. Uvítali bychom už větší prostory,“ podotkla Nesvadbová.

Veletrh Prague Photo nabízí fotografie od téměř 150 autorů (zdroj: ČT24)

Kafkův dům plný fotografií zůstane otevřený do 30. dubna.