Nejlepším malířem ve 3D je Tron. Umělci svedli bitvu ve virtuální realitě

Nejlepším českým malířem ve virtuálním prostoru je Michal Škapa alias Tron. Rozhodla o tom porota a návštěvníci sobotního turnaje v malování ve 3D, který se konal v pražské Chemistry Gallery. Akce propojila klasické umělecké vyjádření s virtuální realitou. Výtvarníci tvořili pomocí elektronických štětců a speciálních brýlí. Reportáž z turnaje ve virtuálním malování najdete ve videu.

„Inspirace pochází z tanečních battlů, kdy proti sobě zápasí skupiny nebo jednotlivci. Tady bylo celkem osm malířů, takže celkem tři kola,“ uvedl kurátor a porotce soutěže Petr Hájek. Vítězné dílo, prostorovou lebku, nakonec namaloval Michal Škapa známý jako Tron.

Podobný souboj se v Česku konal vůbec poprvé. Umělci tudíž měli jen několik málo možností si práci v takovémto prostředí vyzkoušet. „Je to totálně odlišná práce. Je to vlastně sochařská práce, protože já jako malířka pracuju ve 2D, ale tohle je věc, kterou můžete obcházet, dostávat se do hloubky,“ popisuje malířka Lucie Jindrák Skřivánková.

Organizátoři chtěli pomocí turnaje přitáhnout pozornost veřejnosti k možné budoucnosti výtvarného umění. Výtvarníci k malování využili revoluční technologii Tilt Brush od Googlu. Umělec díky ní není omezen malířskou plochou, obyčejným tahem štětce, ani statičností barev. Veškerý prostor kolem něj se stává prostorem pro tvorbu.

Umělci svedli bitvu ve virtuální realitě (zdroj: ČT24)

Jedinečnost sobotní akce nazvané VRClash nespočívá jen v samotném kreslení ve virtuální realitě. Použitá technologie Tilt Brush je již poměrně rozšířená, ojedinělá je však podobná prezentace procesu tvorby.

Všechna vytvořená díla jsou k vidění po stažení mobilní aplikace ve 3D virtuální galerii. Diváci v Chemistry Gallery mohli sledovat tvorbu umělců naživo a pomocí speciálně vyvinuté aplikace si následně prohlédnout vzniklá díla ve třech rozměrech na stěnách galerie.