Kniha Tomáše Halíka je v USA nominována na Knihu roku v oboru filozofie

Kniha teologa Tomáše Halíka Chci, abys byl se stala jedním z finalistů na cenu Kniha roku (Foreword INDIES Book of the Year Awards) v oboru filozofie. Ocenění má upozornit knihovníky a knihkupce na výjimečné publikace nezávislých vydavatelů a jejich autory. Vítězové v desítkách odborných i beletristických kategorií budou oznámeni na konferenci Asociace amerických knihoven, která se uskuteční v červnu v Chicagu, uvedla na svém webu Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

Vítězné tituly vybírá porota složená ze čtenářů, knihovníků a knihkupců. Spolu s Halíkovou knihou je v oboru filozofie nominováno dalších pět děl, která se věnují například Kantově filozofii či etickému pragmatismu.

České vydání knihy Chci, abys byl
Zdroj: NLN

Anglický překlad Halíkovy knihy Chci, abys byl vyšel v nakladatelství University of Notre Dame Press v roce 2016 po názvem I want you to be. Halík v knize uvažuje o tom, jak je propojena láska člověka k Bohu, k sobě samému a k druhým lidem, včetně nepřátel.

„Hlavním tématem této knížky je láska. Málokterá dvě slova znamenají dnes pro různé lidi tak různé věci jako slova Bůh a láska. Ptám se, jaký smysl mohou mít biblické výroky o lásce pro lidi, pro něž se samo slovo Bůh skrylo v temném oblaku neurčitosti, či nanejvýš je vede k dalším otázkám, než aby jim bylo konečnou odpovědí,“ píše v úvodu českého vydání.

Tomáš Halík je autorem knih a esejí, které byly přeloženy do 18 jazyků, včetně čínštiny, korejštiny a turečtiny. Získaly řadu mezinárodních ocenění. K jeho nejznámějším dílům patří O přítomnou církev a společnost, Ptal jsem se cest, Co je bez chvění, není pevné, Oslovit Zachea nebo Vzýván i nevzýván. Za sbírku esejů Vzdáleným nablízku převzal v roce 2011 ve Vídni cenu za nejlepší evropskou teologickou knihu let 2009 a 2010.

Zatím poslední kniha Svět bez Boha, kterou Halík napsal spolu s německým knězem Anselmem Grünem, byla přeložena do 14 jazyků a česky vyjde v nakladatelství Lidové noviny letos v květnu.