Nominace na Oscary s mírnými problémy

Los Angeles - Americká Akademie filmových věd a umění (AMPAS) kvůli problémům s historicky vůbec prvním hlasováním přes internet o jeden den prodloužila termín k podávání nominací na Oscary. Původně měl být posledním dnem pro nominace tento čtvrtek, nyní je možné hlasovat až do pátku.

Akademie se poprvé ve své 85leté historii rozhodla použít elektronické hlasování, současně s webovou nominací se ale může zhruba 6 000 členů AMPAS vyjádřit i klasickou „papírovou“ volbou. Prodloužení termínu nominací má podle AMPAS usnadnit přechod na elektronický systém hlasování, neboť řada hlasujících se potýkala s problémy kvůli zapomenutým nebo nefunkčním přihlašovacím údajům.

„Potíže s internetovým hlasováním jsou jen jedním z problémů. Letos totiž hlasování probíhá ve zkrácené lhůtě a někteří akademici si stěžují, že nestihnou zhlédnout všechny přihlášené filmy. Jako o favoritech se zatím hovoří o filmech Bídníci, Argo, Lincoln, Nespoutaný Django,“ informoval z Washingtonu zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Z USA informuje Martin Řezníček (zdroj: ČT24)

Nominace na Oscary budou oznámeny 10. ledna, slavnostní ceremoniál s předáváním cen se pak uskuteční v neděli 24. února.

Ceny Oscar patří mezi nejprestižnější filmařská ocenění. Nejvíce sošek, a sice pět, si loni odnesly francouzský snímek The Artist a jeho hlavní americký rival Hugo a jeho velký objev. The Artist ale obdržel hodnotnější ocenění, a to především za nejlepší film a režii.