Ceny filmové kritiky: Čtyři slunce Ve stínu nad Okresním přeborem

Praha – Shodně po osmi nominacích získala dramata Čtyři slunce a Ve stínu v prvním kole hlasování Cen české filmové kritiky. Spolu s komedií Okresní přebor – poslední zápas Pepika Hnátka tvoří trojici, z níž vzejde 26. ledna nejlepší film roku 2012.

V jedenácti kategoriích vynesli tuzemští filmoví kritici a novináři na první tři příčky – zatím samozřejmě bez pořadí – snímky, herce a tvůrce, kteří kritiku v loňském roce nejvíce zaujali. Pouze herci ve vedlejších kategoriích jsou kvůli rovnosti hlasů nominováni čtyři.

Nejlepším režisérem se může stát jeden z režisérů nominovaných nejlepších filmů, tedy Bohdan Sláma (Čtyři slunce), David Ondříček (Ve stínu) anebo Jan Prušinovský (Okresní přebor). Po jednom zástupci mají tyto filmy i v nominovaných na nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Jaroslav Plesl, Ivan Trojan, Miroslav Krobot) i ve vedlejší roli (Karel Roden, německý herec Sebastian Koch a Ondřej Vetchý), kde jim bude čtvrtým soupeřem Jiří Vyorálek z Michálkova Posla, který marně ujíždí sám před sebou.

Z hereček v hlavní roli mají šanci Aňa Geislerová (Čtyři slunce), Soňa Norisová (Ve stínu) a Gabriela Míčová v Hřebejkově filmové poctě Pražskému komornímu divadlu, které působilo v Divadle Komedie – Odpad město smrt. Čtveřici nominovaných hereček ve vedlejší roli tvoří: Silvia Halušicová (v syrovém Až do města Aš), Klára Melíšková (Čtyři slunce), Gabriela Mikulková (Posel) a Jiřina Jirásková za roli vetché obyvatelky domova důchodců v komedii Jiřího Stracha Vrásky z lásky, jež byla posledním filmovým setkáním Jiřiny Bohdalové a Radoslava Brzobohatého.

V kategorii dokumentů se utká fotbalový snímek Dva nula v režii Pavla Abraháma, tragická Láska v hrobě Davida Vondráčka a časosběrný Soukromý vesmír Heleny Třeštíkové.

Za nejlepší kameru mohou být oceněni Marek Diviš (Čtyři slunce), Martin Štrba a Lukáš Milota (Odpad město smrt) anebo Adam Sikora (Ve stínu). Scénář se povedl podle kritiky nejlépe buď Bohdanu Slámovi (Čtyři slunce), Janu Prušinovskému (Okresní přebor) či triu Marek Epstein, David Ondříček, Misha Votruba (Ve stínu). Pro ocenění za hudbu si může přijít Ivan Acher (Odpad město smrt), skupiny Midi Lidi (Polski film) anebo Jan P. Muchow s Michalem Novinským (Ve stínu).

Udělena bude i cena pro objev roku – stát se jím mohou mladí filmaři Iveta Grófová či Olmo Omerzu, kteří uvedli v roce 2012 do kin své první celovečerní snímky (Až do města Aš a Příliš mladá noc). Třetím nominovaným je zkušenější režisér David Vondráček, od něhož jste mohli jít do kina na dokument Láska v hrobě.

Celkem v prvním kole hlasovalo 42 kritiků o 30 celovečerních hraných filmech a 15 celovečerních dokumentárních snímcích, které měly distribuční premiéru v roce 2012. Vítězové budou vyhlášeni 26. ledna v divadle Archa, večer moderuje Aňa Geislerová, shodou okolností jedna z nominovaných. Vyhlašování třetích Cen české kritiky odvysílá v přímém přenosu Česká televize.