Do kin vstoupila Špína. Otevřeně vypráví o sexuálním násilí

Režisérka Tereza Nvotová o filmu Špína (zdroj: ČT24)

Celovečerní hraný debut režisérky Terezy Nvotové vstoupil do českých kin. Film Špína se zaměřil na tabuizované téma sexuálního zneužití. Silný příběh vypráví z pohledu hlavní hrdinky. Autenticitu mu dodává mix herců a mladých neherců z nápravných zařízení. Pozitivní ohlasy už snímek sklidil během lednové premiéry v Rotterdamu.

Slovenská režisérka a herečka Tereza Nvotová (natočila například dokument Ježíš je normální nebo portrét bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara) debutuje hraným filmem, který vypráví drsný příběh sedmnáctileté Leny (Dominika Morávková).

Leny prožívá svou první lásku, ale její svět se v jediné chvíli rozpadne na kusy, když ji znásilní učitel Robo (Róbert Jakab), doposud sympatický muž, kterého platonicky milují všechny spolužačky.

Režisérka: Příliš mnoho našich blízkých zažilo něco podobného

Místo toho, aby se Lena s traumatickým zážitkem někomu svěřila, rozhodne se mlčet, a to dokonce i před nejlepší kamarádkou Rózou (Anna Rakovská). Pocity viny, hanby a strachu ji doženou na psychiatrickou kliniku, kde zjišťuje, že není jediná, komu se něco podobného přihodilo.

„Spolu se scenáristkou, se kterou jsme film připravovaly, jsme zjistily, že kolem nás je těch příběhů už nějak příliš moc. Příliš mnoho našich blízkých lidí zažilo podobnou situaci. Většina oficiálně nikomu nic neřekla. Tak jsme se rozhodli vyprávět ten příběh, aby ve společnosti vznikla nějaká diskuze, která by těm lidem mohla pomoct,“ uvažuje Tereza Nvotová.

Režisérka připomíná, že většina obětí sexuálního násilí trestný čin neohlásí. V Česku se podle odborníků sexuální útoky tají více než ve většině ostatních evropských zemí. Podle odhadů policie znásilnění každý den zažije až třicet žen, ale jen každá desátá ho nahlásí.

Autenticitu snímku dodává obsazení mladých neherců. „Smíchala jsem herce s neherci, které jsem našla v nápravných zařízeních či dětských domovech,“ říká Nvotová. Do role hrdinčiny matky zároveň obsadila svou skutečnou matku, herečku Annu Šiškovou.

Film se ve světové preméře představil už v lednu na festivalu v Rotterdamu, kde byl uveden v jedné z hlavních sekcí Bright Future. Ta je zaměřena na objevování nových talentů. Do českých kin snímek Špína vstoupil ve čtvrtek dvacátého dubna. Je promítán ve slovenském znění.