Ať šije socialistická móda! Slovenská národní galerie jí uspořádala přehlídku

Slovenská národní galerie vzpomíná na módu v době socialismu - od konfekce přes zakázkové modely až po domácí šití. Výstava Nech šije! (Ať šije!) má podle autorek připomenout snahu lidí vyrovnat se s každodenní šedí v letech 1948 až 1989, nechce ale vzbuzovat falešnou nostalgii.

Základním kamenem socialistického odívání byla konfekce. Plánované hospodářství se konfekcí ze znárodněných závodů snažilo uspokojit 95 procent poptávky. „Mohli bychom jí vyčítat konzervativní estetiku. Byla limitovaná neschopností rychle navázat na módní trendy,“ připomíná kurátorka výstavy Zuzana Šidlíková.  

Po únorovém převratu ale nezmizela ani možnost oblékat se jinak než většina. I ve státních rukou fungovaly v Československu salóny, které šily na zakázku. Nechyběly ani v Bratislavě. „Pamětníci vzpomínají, že nechat si ušít oděv na zakázku nebylo až tak nákladné, na rozdíl od současnosti,“ podotýká kurátorka.

Inspirací pro domácí švadleny pak byly módní časopisy. Vedle časopisu Móda byl na Slovensku od konce 60. let k dostání i magazín Dievča, který myslel i na mladé. „Byly pro socialistickou ženu často jediným zdrojem informací například o zahraniční módě, později se v nich uveřejňovaly i střihové přílohy,“ doplnila další kurátorka výstavy Viera Kleinová.     

K nejvzácnějším exponátům možná trochu překvapivě patří módní fotografie. Často totiž vznikaly na objednávku oděvních závodů, jejich archivy byly ale po revoluci zlikvidovány. Snímky kurátorky získaly od bývalých zaměstnanců podniků, kteří je měli léta na půdě, kde si je schovávali z nostalgie. Ta může lehce přepadnout každého pamětníka, který na výstavu zamíří.

Slovenská národní galerie připomíná socialistickou módu (zdroj: ČT24)

Podle Zuzany Šidlíkové by ale lidé neměli zapomínat na to, že dobře se obléct nebylo v tehdejší době zrovna lehké: „Už když jsem začala výzkum, někdo se mě ptal: Socialistická móda? Existovalo vůbec něco takového?“

Výstava ukazuje, že existovalo. Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci Slovenské národní galerie do 20. srpna, vstup je zdarma.