Sammyho dobrodružství 2 - animovaný želví vývar, který neurazí

Po opulentních vánočních hodech možná přijde k chuti další porce želví polévky belgického filmového šéfkuchaře Bena Stassena, která bude vašim dětem docela chutnat a vy zatím můžete v pohodlném křesle multiplexu dotrávit zbytky štědrovečerního bramborového salátu. I z tohoto pohledu je možné hravý podmořský animák Sammyho dobrodružství 2, který dělá, co může, aby se alespoň vzdáleně a na chvíli podobal Nemovi, chápat jako rodinný film, jenž dětem i dospělákům v danou chvíli nabízí to, co právě potřebují.

Poprvé jsme se se Sammym setkali před dvěma roky, kdy se narodil a my osmdesát osm minut sledovali, jak dospívá (protože o mnoho víc v nedějovém želvím spektáklu tehdy ani k vidění nebylo). Ale bylo to milé, hravé a čisté jako dětský pohled nebo oceán u korálového útesu, kde se to znovu hemží želvičkami a želváky, kteří nám právě teď nabízejí nášup. A tak je tady Sammy podruhé! Ostatně není se co divit, protože za dvacet pět milionů investovaných do produkce se inkasovalo pětašedesát, což si vcelku jasně řeklo o další animovaný vývar (kterým navíc želví polévka v podstatě je).

Sammyho dobrodružství 2 má stopáž o pět minut delší než jednička, ale vzbuzuje dojem, že je dějově o hodinu košatější. A to je dobře, protože ani nejmenšího diváka (pro něhož je určen především) nelze půldruhé hodiny krmit jen barevnými, byť pohyblivými obrázky, které nedrží pohromadě alespoň nějaký srozumitelný a odněkud někam jdoucí příběh, který by ho zaujal.

  • Sammyho dobrodružství 2 zdroj: H.C.E.
  • Sammyho dobrodružství 2 zdroj: H.C.E.

Zápletka sice není nijak objevná a spočívá v tom, že dva želví kámoše Sammyho a Raye uloví pytláci a prodají do gigantického akvária v Dubaji, kde na ně může kdejaký nenažranec ukázat tučným prstem jako na hlavní chod své večeře. A když je rovnou hltavě nesežerou, alespoň na ně čumí, což jednomu také na náladě nepřidá. Jenomže tihle dva, podobně jako kladivoun Albert, který buší do skleněné výplně, přestože ví, že ji nezdolá, mají také pocit, že to nemohou vzdát, protože ten, kdo to udělá, v tu chvíli vlastně zemře. No a je tady didaktické poučení, mající za cíl preventivně zocelit vyměklé prcky (a které je mi osobně přece jen o něco bližší nežli ekologické agitky pro předškoláky implantované do prvního dílu).

Zatímco Sammy a Ray připravují rafinovaný plán, jak zdrhnout, samozvaný vládce akvária, arogantní mořský koník, jim do něj háže vidle, místní bavič humr Lulu se schizofrenicky dohaduje sám se sebou a jejich snaživí potomci Ricky a Elly ukecávají chobotnice, aby jim píchly a pustily žilou něco svého inkoustu, jenž je součástí podrazu na vyžrané gurmány za sklem. Když opomenu nemístné oblbování, zmatečně glorifikované chobotnice jako kámošky želváků, je tohle už slušná dějová rozehrávka, která má napětí i akční potenciál. A je na ní možné nabalovat další dílčí epizody, zabalené do barvitého vodního světa, koukatelné animace a viditelného 3D, které má Stassen (i vzhledem ke své 3D filmografii, prokazující, že dokáže natočit i příběh o třech mouchách na palubě Apolla 11) docela zmáknuté.

  • Sammyho dobrodružství 2 zdroj: H.C.E.
  • Sammyho dobrodružství 2 zdroj: H.C.E.

Zdá se, že i tentokrát zvítězí přátelství, odvaha, láska a soudržnost a želví chlapáci, kteří jsou schopni uplavat tisíce kilometrů, aby se dostali zpátky na rodnou pláž, se zase vrátí ke svým milovaným ploutvičkám.

Nový Sammy je s ohledem na svoji cílovku patřičně nenáročný, což není eufemismus pro blbý, ale synonymum pro srozumitelný, neboť dokazuje, že film pro dětského diváka nemusí být nutně dětinský, neřkuli debilní (což některým tvůrcům někdy úplně nedochází). Nabízí nenáročnou story, která splní očekávání, má slušné tempo i atmosféru a podvodní svět, kde je na co se dívat.

Řekl bych to tak: Na evropskou animovanou krajinu slušné, na belgickou animovanou školu pozoruhodné, na DreamWorks nebo pixarovky ale stále ještě jasně prohrává na body (pod čímž je nepochybně podepsán i mnohem skromnější rozpočet, než bývá obvyklý za velkou louží). Sammyho nová dobrodružství vás sice nepřivedou do extáze, ale také neurazí a neznechutí, nenabídnou vám nic převratného, co tady ještě nikdy nebylo, ale předvedou slušnou a poctivou, byť neoslňující filmařinu. A možná vyvolají i užitečný pocit, že mořské želvy jsou právem chráněny, protože je to vzácný a ohrožený druh, na který číhá řada nebezpečí (i když s velkými racky, jak je patrné v závěru filmu, se už dohodl).

  • Sammyho dobrodružství 2 zdroj: H.C.E.
  • Sammyho dobrodružství 2 zdroj: H.C.E.

Největším nebezpečím pro ně tak zůstáváme my, lidé. Takže kdybyste vážně dostali chuť na opravdovou želví polévku (protože ta z vlaštovčích hnízd vám už leze krkem), nechte si zajít chuť! Cvičně jsem si našel dva recepty a kupodivu oba začínají tím, jak želvu zabít. Ten první doporučuje, aby se přitiskla na desku rozžhaveným železem, a když v důsledku toho vystrčí hlavu a nohy, rychle se jí usekly. Ten druhý polévkový recept preferuje pověšení želvy za zadní nohy hlavou dolů, jakmile vystrčí hlavu, navlékne se na ni smyčka a pak se tato co nejvíce vytáhne z krunýře a (pokud možno) ostrým nožem uřízne. Dál jsem už nečetl, protože tohle stačilo, abych dospěl k nezvratnému(!) závěru, že želví polévku (byť by byla z konzervy) si nikdy v životě nedám. A také mě napadlo, z kolika lidí by se stali vegani, kdyby podobně naturalistickým otvírákem začínal každý recept, třeba na vepřovou pečeni, španělského ptáčka nebo kuřecí řízek.

Tak vidíte, jak zásadní přesah by mohl mít jeden průměrný želví animák, kdybychom ho vzali opravdu vážně. Ještě pořád si pohrávám s myšlenkou, proč vlastně ne…

SAMMY'S AVONTUREN 2 / SAMMYHO DOBRODRUŽSTVÍ 2. Belgie 2012, 93 min., český dabing, přístupný, 2D+3D. Režie: Ben Stassen. Scénář: Domonic Paris. Hudba: Ramin Djawadi. Účinkují (hlasy): Wesley Johnny / Kryštof Hádek (Sammy), Carlos McCullers / Jiří Racek (Ray), Isabele Fuhrmanová / Ivana Korolová (Shelly), Joe Thomas (Lulu). V kinech od 27. prosince 2012.