Zakladatel Spirituál kvintetu Jiří Tichota slaví 80 let. Na oslavu jedou Nezmaři či Hradišťan

Jiří Tichota slaví osmdesáté narozeniny (zdroj: ČT24)

Z domu půjdeš buď ty, nebo kytara! Tehdy osmnáctiletý Jiří Tichota na výzvu svého otce reagoval tak, že vzal kytaru a odešel z domova. Za pár let už vyhrával jako kytarový virtuos republikové soutěže, stal se uznávaným hudebním teoretikem a hlavně stál u zrodu skupiny Spirituál kvintet. Jiří Tichota v úterý 18. dubna slaví osmdesátiny. V květnu mu na speciálním koncertě popřejí desítky hostů.

Spirituál kvintet oslaví osmdesáté narozeniny Jiřího Tichoty velkým koncertem v sobotu 27. května v pražské Tipsport Areně. Jako hosté a gratulanti dorazí také Nezmaři, Jiří Pavlica a Hradišťan, Robert Křesťan a Druhá tráva, Marek Eben nebo Wabi Daněk.

Hudební samouk, muzikolog, kytarista a loutnista Jiří Tichota vystudoval hudební vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, na muzikologické katedře pak působil od roku 1963 až do poloviny osmdesátých let.

Od té doby se věnuje především své profesionální činnosti ve Spirituál kvintetu. Tato nejstarší stále vystupující československá folková skupina byla založena v roce 1960 jako mužské kvarteto. Její koncerty bývaly vyprodané za totality, kdy na nich zněly písně jako Až se k nám právo vrátí nebo Za svou pravdou stát.

Repertoár zahrnoval od lidových moravských písní, přes renesanční, pražské, irské nebo skotské balady i gospely a spirituály. Tichota hrál na kytaru, připravoval aranžmá písní nebo psal texty. A jako jediný nezpíval sólový hlas.

V letech 1967 až 1969, když ještě směl, absolvoval se skupinou zahraniční turné, a také učil na evropských seminářích pro starou hudbu v Belgii. Po pádu totality skupina hrála v roce 1990 na Václavském náměstí v Praze americkému prezidentovi Georgi Bushovi staršímu a v lednu 2004 v Redutě pro dalšího prezidenta Billa Clintona.

Tichota pochází z muzikantské rodiny, jeho pradědeček Antonín Liehmann byl učitelem hudby Antonína Dvořáka. Kromě hudby chová a sbírá motýly, je členem Entomologické společnosti Národního muzea.

Vydal řadu muzikologických studií v edici staré hudby Tabulatury a se Spirituál kvintetem dvacítku hudebních alb. Mezi nejznámější patří Písničky z roku raz dva (1973), Šlapej dál (1985), Na káře (1997). Posledním řadovým je Křížem krážem z roku 2005.