Fotograf sleduje zánik a proměny industriální krajiny Ostravy a Karviné

Fotograf sleduje zánik a proměny industriální krajiny (zdroj: ČT24)

Industriální oblast, která mizí před očima, dokumentuje mladý fotograf Ondřej Durczak. Zánik průmyslové krajiny sleduje několik let a k vlastním snímkům připojuje také archivní materiály. Výstava nazvaná prostě Ostravsko-Karvinsko se koná v ostravské galerii Opera.

Ondřej Durczak se narodil roku 1989, takže největší slávu karvinského hornictví zná jen z fotografií, dokumentů nebo vyprávění. To, co z této doby zbylo, hledá s fotoaparátem zavěšeným na krku.

Dlouhé kilometry nachodil v oblasti Karviná Doly, kde se jako ikona kraje vzpíná těžní věž dolu Barbora. Autor však během putování v oblasti zachycuje už jen zbytky zašlé slávy. Pracuje nejen s vlastními fotkami, ale také s archivním obrazovým materiálem. Umělecky srovnává doby minulé během dvacátého století a nynější stav oblasti.

„Značná část souboru o Karvinsku je inscenovaná, vytvořená na základě asociací, které jsem získal třeba z odborné literatury nebo z agitační, propagandistické knížky z doby normalizace,“ vysvětluje fotograf.

Druhá část výstavy prezentuje výběr fotografií z projektu Ostrava v důchodu, ve kterém se Durczak zaměřoval na typické dominanty města, jako vysoké pece, doly nebo kolonie, ale také na méně proslulé motivy, jako bufety, koupaliště, nádražní budovy nebo záchodky.

Na expozici v galerii Opera spolupracovalo Národní divadlo moravskoslezské s Institutem tvůrčí fotografie v Opavě, kde Ondřej Durczak působí coby doktorand. Výstava bude otevřena do začátku května.