Národní divadlo v Brně zůstává nadále bez ředitele

Brno - Do křesla po Danielu Dvořákovi, který z vedení Národního divadla v Brně odešel v září, zatím nikdo neusedne. Komise pověřená magistrátem žádného z kandidátů na post ředitele nevybrala. Rada města Brna zadá proto nové výběrové řízení.

„Výběrová komise dnes se závěry konkurzu seznámila radní města Brna a na post ředitele nikoho nedoporučila,“ potvrdil mluvčí magistrátu Pavel Žára. Magistrát vypsal výběrové řízení na post ředitele divadla letos v létě. Do konkurzu se přihlásilo 13 lidí, pět z nich postoupilo do druhého kola. Magistrát jména uchazečů nezveřejnil. Podle kuloárových informací byli mezi uchazeči šéf Divadla Radost Vlastimil Peška a operní režiséři Karel Drgáč a Luděk Golat.

Dosavadní šéf Daniel Dvořák, který stál v čele brněnské scény od roku 2007, svůj post neobhajoval a ještě před konkurzem podal výpověď. Uvedl tehdy, že divadlo je podle něj dlouhodobě podfinancované a město odmítá jeho problémy řešit. Zvláště v posledním roce čelil kritice za způsob vedení instituce se třemi divadelními budovami v centru Brna.

Divadlo nyní dočasně vede provozní a výrobní náměstek Jan Petr, který vystřídal ekonomickou náměstkyni Marii Hubovou. Provizorium v největším mimopražském divadle potrvá ještě několik měsíců. Podle mluvčí Šárky Motalové to nezkomplikuje běžný provoz divadla. „Sezona běží, tu další plánují umělečtí šéfové jednotlivých souborů,“ ujistila.