Cenám Vinyla a Apollo se shodně líbí Zrní a Květy

Praha - Obě loni nově vzniklé tuzemské hudební ceny zveřejnily už své nominované v druhém ročníku. Ceny Apollo minulý týden a ceny Vinyla toto pondělí. Na dvou jménech se přitom porotci obou ocenění nezávisle na sobě shodli - šanci získat Vinylu i Apollo mají alba skupin Zrní a Květy.

Brněnská alternativně-folková kapela Květy aspiruje na vítězství v kategorii Deska roku cen Vinyla svým albem Bílé včely. Z folkloru čerpá i kladenské Zrní, které s Květy sdílí i producenta nominované desky Soundtrack ke konci světa, kterým byl Ondřej Ježek.

V kategorii Deska roku jsou kromě těchto alb nominovány také nahrávka písňově-experimentálního dua DVA ke stejnojmenné počítačové hře Botanicula a album A Forest Affair nahrané kapelou Please The Trees.

V nominacích na Objev roku můžeme najít zástupce experimentálního hip hopu, indierockové a improvizační hudby. Objevem se mohou stát Kyklos Galaktikos, Planety nebo The Pololániks.

V nominacích v kategorii Počin roku se letos objevil festival experimentální hudby, výrazný úspěch tuzemské skupiny v zahraničí a vydavatelství zaměřující se na menšinové hudební žánry. Šanci mají: festival experimentální hudby Babel Prague, vydavatelské aktivity Polí5 a úspěch soundtracku Botanicula od skupiny DVA, která za něj získala „počítačového Oscara“.

O nominacích hudebních cen Vinyla rozhodla čtyřiadvacetičlenná porota složená z hudebních publicistů, kteří opakovaně publikují nejen informativní, ale především názorové texty, a to napříč žánrovým spektrem domácí scény. Vítězové budou vyhlášeni 21. února v brněnské Flédě, 12. března se pak v pražském klubu Roxy/NoD uskuteční ozvěny Vinyly. Ceny Apollo se budou předávat o něco dříve - 6. února v pražském klubu SaSaZu.

Prvním vítězem ankety Apollo se vloni v únoru stal rapper a písničkář Bonus za desku Náměstí Míru. V prvním ročníku Vinyly byly oceněny v jednotlivých kategoriích skupina B4 za album Didaktik Nation Legendary Rock (Deska roku), Fiordmoss (Objev roku) a festival Creepy Teepee (Počin roku).

Vydáno pod