Pleskot v Gongu: Architektura má vyrůstat z genia loci

Ostrava - Architekt Josef Pleskot vystavuje v ostravském Gongu přehled svého celoživotního díla. Zásadním exponátem je přitom samotný unikátní výstavní prostor, multifunkční aula, která podle Pleskotova projektu vznikla z bývalého plynojemu. „Architektura má vyrůstat z genia loci. Pochopit princip je pro mě primární záležitostí,“ říká Pleskot, který byl hostem Profilu ČT24.

Jádrem výstavy jsou desítky fotografií staveb architekta Josefa Pleskota a jeho ateliéru, jejich modely a také modely staveb, které nakonec nebyly postaveny. K vidění tu jsou i nejrůznější umělecká díla, jejichž autoři architekta Pleskota ovlivnili.

V Ostravě se proto objevily poklady českého výtvarného umění z díla Adrieny Šimotové, Stanislava Kolíbala, Jana Merty, Ivana Kafky, Vladimíra Skrepla, Mária Kotrby, Jiřího Kovandy a dalších. V rámci výstavy byla představena kniha Josefa Pleskota s názvem Na cestě.

Pleskot se už roky podílí na projektu revitalizace Dolních Vítkovic. Právě z jeho rukou vzešel projekt, který bývalý obří plynojem změnil v moderní multifunkční aulu. Nyní pracuje i na přeměně nedalekého Trojhalí Karolina, kde vzniká jedinečný veřejný prostor, takzvané zastřešené náměstí, které bude sloužit mimo jiné i jako netradiční výstavní prostor.

Josef Pleskot v Profilu ČT24 (zdroj: ČT24)

Pleskot, který je držitelem řady ocenění, se narodil 3. prosince 1952 v Písku a žije v Praze. V roce 1979 absolvoval Fakultu architektury Českého vysokého učení technického v Praze. K jeho nejznámějším dílům patří radnice v Benešově, vila ve Vraném nad Vltavou, přírodní stezka v Jelením příkopu a průchod valem Prašného mostu na Pražském hradě a kancelářská budova Palmovka Park v Praze-Libni. K nejnovějším stavbám patří areál ČSOB v Praze-Radlicích nebo budova vinařství Sonberk.

Josef Pleskot / Cesta / Multifunkční aula Gong / Ostrava, Dolní Vítkovice / prvního prosince 2012 až dvacátého devátého března 2013 / denně 10:00 až 18:00