Poslední odcházení, poslední vzkazy Václava Havla

Česká televize připomene ve svém vysílání výročí úmrtí prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. ČT představí mimo jiné dva nové projekty, dokumentární film Poslední odcházení Václava Havla a cyklus Poslední vzkazy Václava Havla. Dramatik, disident, politik Václav Havel zemřel 18. prosince 2011, slovy sestry boromejky Veritas „jako když zhasne svíčka“. Lidé se začali okamžitě spontánně shromažďovat na nádvoří Pražského hradu, na Národní třídě i na Václavském náměstí, aby mu vzdali hold a zapálili svíce.

Režisérka Monika Le Fay se svým štábem začala ještě týž den dění v ulicích natáčet. Následně zachytila kromě jiného i zádušní mši za prezidenta, rozloučení u svaté Anny, pohřební průvod na Hrad, pohřeb v katedrále a loď, která odvážela květinové dary. Po šesti týdnech natáčení uzavřela v kanceláři prezidenta ve Voršilské ulici, která právě ukončovala svou činnost.

Strhující, dojemná atmosféra

Začátkem listopadu 2012 na Dušičky se na podzimním Hrádečku, v chalupě Havlova souseda a přítele Andreje Kroba sešlo malé společenství lidí, kteří s Václavem Havlem trávili poslední týdny jeho života, sestra Veritas, osobní lékař Tomáš Bouzek, přítel a dodavatel kvalitní stravy Jiří Rejthar a spolupracovnice Ivana Reichlová. Po krátkém setkání ve vyhřáté chalupě pak všichni společně zapálili dušičkové svíčky. Vzpomněli tak na člověka, který tu téměř před rokem tiše a nenápadně odešel z tohoto světa, „jako když zhasne svíčka,“ vzpomíná sestra z řádu boromejek Veritas, která se o Havla do poslední chvíle starala.

Film Poslední odcházení Václava Havla bude Česká televize vysílat v premiéře v den výročí jeho smrti jako ohlédnutí za touto velkou postavou nejen českých, ale i světových dějin. Znovu tak máme možnost připomenout si strhující, dojemnou atmosféru, která před rokem zaplavila Prahu.

„Každý si asi už vždycky bude pamatovat, co dělal ve chvíli, kdy se dozvěděl zprávu o úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Kromě hlubokého lidského zármutku, který v té době pociťovala většina národa, jsem zažíval ze své pozice také ohromný pocit odpovědnosti. Česká televize se takřka okamžitě stala klíčovým mediálním prostorem, který kromě kontinuálního zpravodajského a publicistického pokrytí události, jež vrcholilo přímým přenosem pohřbu z Pražského hradu, reflektovala tuto významnou událost vysíláním pořadů a filmů spojených s osobností zesnulého Václava Havla. Česká televize dostála svému poslání veřejné služby a ve stejném duchu připomene také letošní výročí této lidské i společenské ztráty,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Poslední interview, poslední vzkazy

Výročí úmrtí Václava Havla připomene Česká televize také osmidílným miniseriálem Poslední vzkazy Václava Havla. Materiál byl natočen v listopadu 2011 a původně byl zamýšlen jako dokumentární výpověď dvou spoluvězňů, Václava Havla a Dominika Duky. Natáčením dokumentu se tak neplánovaně rodil materiál pro sérii úplně posledních vzkazů bývalého prezidenta veřejnosti. Václav Havel pět týdnů po natáčení zemřel.

„Ve chvíli, kdy pan prezident Václav Havel odešel, nám bylo jasné, že se celé natáčení stalo unikátním, posledním interview, a že mnoho jeho myšlenek zůstalo nepovšimnuto. Cítili jsme povinnost prorocké a nadčasové vize Václava Havla nabídnout veřejnosti prostřednictvím České televize a jsme šťastní, že se to povedlo v osmidílném miniseriálu Poslední vzkazy Václava Havla,“ říká režisér Romuald Štěpán Rob.

Poslední vzkazy Václava Havla
Zdroj: ČT24/ČT

K úmrtí Václava Havla se bude ve svém vysílání po roce vracet také zpravodajská ČT24, a to v podobě reportáží, rozhovorů, dokumentů i mimořádných přímých přenosů na programu kontinuálního zpravodajství ČT24 v projektu Vzpomínka na Václava Havla, která bude ve vysílání od soboty 15. do úterý 18. prosince 2012.

„Pro zpravodajský tým ČT bylo úmrtí prezidenta Václava Havla a státní pohřeb jednou z nejzásadnějších událostí za celou dobu existence zpravodajského kanálu ČT24. Šlo o vysílání provázené mimořádným zájmem české i světové veřejnosti, které se zpravodajství snažilo zhostit s maximálním nasazením, odpovědností a profesionalitou,“ říká ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

V neposlední řadě se Česká televize podílela v polské koprodukci na vzniku filmu režisérky Krystiny Krauze s názvem Náš Vašek. O moci bezmocných. Film je osobitým pohledem našich polských sousedů na osobnost Václava Havla, kterého s touto zemí spojovalo množství přátelských vztahů. Poskytuje unikátní obraz o spolupráci české a polské opozice v dobách železné opony a přináší svědectví o vzájemných setkáních na hranicích obou států, která vyvrcholila založením Polsko-československé solidarity. Na obrazovkách ČT bude však film uveden až v roce 2013.

Vysílání České televize věnované Václavu Havlovi:

Poslední odcházení Václava Havla, ČT2 18. 12. 21.05

Nový dokument Moniky Le Fay o události, která několik dní před Vánoci 2011 nečekaně stmelila národ. Smrt Václava Havla jako moment nejen smutku, úcty a piety, ale i naděje a radosti ze života. Monika Le Fay dokumentovala kromě jiného i zádušní mši za prezidenta, rozloučení u svaté Anny, pohřební průvod na Hrad, pohřeb v katedrále, loď, která odvážela květinové dary, setkání Charty 77. Po šesti týdnech natáčení uzavřela v kanceláři prezidenta ve Voršilské ulici, která právě ukončovala svou činnost.

Václav Havel: moje Praha, ČT2 18. 12. 16.10

Známá tvář a známá zákoutí pohledem rakouských dokumentaristů. Václav Havel byl a bude symbolem nejen sametové revoluce, ale především jednou z nejvýznamnějších osobností světové politiky konce minulého století. Dnes ho uvidíme v nezvyklé roli: jako průvodce po místech, která měl ve své Praze nade vše rád…

Le Cirque Havel, ČT2 18. 12. 15.40

Dokument o divadelní poctě Václavu Havlovi na festivalu Villeneuve-en-scene u Avignonu. V neděli 15. července 2012 proběhla na festivalu Villeneuve en Scene u Avignonu premiéra mezinárodní verze představení Cirkus Havel. Vladimír Morávek připravil se souborem Divadla Husa na provázku a studenty lyonské divadelní školy ENSATT zkrácenou verzi pro šapitó.

Miniseriál Poslední vzkazy Václava Havla, ČT2, 18. 12. od 9.00 do 00.10

Poslední vzkazy Václava Havla na témata Církevní památky, Město a aglomerace, Evropská unie uvnitř sebe, Evropa a vztahy mezi národy, Globalizace a národní zájem, Duchovní základ státu, Politiky, Postavení politiky ve společnosti.

Kulturama Speciál - Odkaz Václava Havla, ČT24 15. 12. 14.30

Významným hostem bude herečka Vlasta Chramostová, osobní přítelkyně Václava Havla a také herečka, která si zahrála v jeho poslední hře Odcházení a to jak v divadelní Radokově české premiéře, tak v Havlově filmu. Zavzpomíná i fotograf Jan Kašpar. V Divadle Na zábradlí jsou vystaveny dosud neznámé fotografie prezidenta Václava Havla a jeho přátel, které v 70. a 80. letech nafotil především na Havlově chalupě na Hrádečku.

Studio 6 Víkend, ČT24 16. 12. 2012 7.00 – 10.34

Také víkendové ranní vysílání ČT24 se v méně formální atmosféře vrací ke vzpomínkám na prezidenta a dramatika Václava Havla. Hostem ve studiu designér a výtvarník Bořek Šípek.

Loučení Václava Havla, ČT24 16. 12. 2012 15.05

Střihový dokument ČT24, který připomíná pohnutou atmosféru prosince 2012, kdy se národ naposledy loučil s prezidentem Václavem Havlem. Spontánní projevy soustrasti i oficiální akce vstoupili do Adventu 2011 s mimořádnou silou. Odkaz Václava Havla oslovil celé Česko, ale také zahraničí sledovalo z blízka loučení s prvním polistopadovým prezidentem.

Horizont ČT24, ČT24 16. 12. 2012 20.05

Václav Havel muž, jehož portrét umístil na svou obálku prestižní americký časopis Time s titulkem Philosopher King. Takto svět Václava Havla viděl - jako umělce, který se shodou dějinných okolností stal politikem a v současném světě zanechal nesmazatelnou stopu. Více v reportáži zahraničního magazínu ČT24 Horizont.

Rekviem z Pražské křižovatky, ČT24 17. 12. 2012 18.00

V předvečer prvního výročí úmrtí odvysílá Česká televize rekviem z Pražské křižovatky. Zádušní mši bude sloužit přítel Václava Havla kardinál Dominik Duka. V přímém přenosu na ČT24 v pondělí od 18 hodin.

Interview ČT24 s Ivanem Havlem, ČT24 17. 12. 2012 18.30

V den prvního výročí úmrtí Václava Havla přinese stanice ČT24 rozhovor s jeho bratrem Ivanem a tématu se budou v průběhu dne věnovat i zpravodajské relace stejně jako studia ČT24.

Další informace hledejte na speciální stránce ceskatelevize.cz/havel/, kde naleznete program vysílání a další pořady z archivu iVysílání.

Vydáno pod