Filmová upoutávka týdne: Povládnou Zemi opice? Lidstvo šlo do války

Studiu 20th Century Fox se povedlo obnovit zájem o fenomén planety opic. Filmovou frančízu ze šedesátých a sedmdesátých let se díky moderním vizuálním trikům povedlo znovu nastartovat a v letošním třetím filmu by se mohl završit příběh o tom, jak opice k vládě nad planetou přišly.

Planeta opic z roku 1968 s Charltonem Hestonem je kult. Sci-fi o tom, jak tým astronautů přistane na planetě ovládané inteligentními opicemi, aby se nakonec ukázalo, že jde celou dobu o Zemi, zůstává populární dodnes a dalo vzniknout hned několika pokračováním v sedmdesátých a osmdesátých letech. To ukázalo skrze cestu časem i to, jak vlastně k opice uzmuly Zemi.

Studio 20th Century Fox, pod které tahle filmová série spadá, se k tématu zkusilo vrátit na začátku tisíciletí, když Tim Burton natočil svoji verzi Planety opic s Markem Wahlbergem v hlavní lidské roli. Podobně jako v minulosti pomohly ke zrodu inteligentních opic propracované masky. I když si v kinech nevedl snímek nejhůř, v roce uvedení to byl v amerických kinech desátý nejvýdělečnější film (stejný rok odstartovala filmová éra Harryho Pottera a Pána prstenů), zůstalo u jednoho kusu.

Andy Serkis jako charismatický šimpanz

O deset let později dostala látka novou šanci a tentokrát se k ní přistoupilo od chronologického začátku. Zrození Planety opic pod vedením Ruperta Wyatta tak nabídlo příběh o tom, jak lidé zapříčinili, že opice nabyly intelekt. Oproti svým starším kolegům také tvůrci zvolili digitální triky pro oživení opic, přičemž velkou zásluhu na úspěchu prvního dílu měl i herec Andy Serkis, který skrze metodu motion capture oživil hlavní šimpanzí postavu Caesara. Podobným způsobem dal život i Glumovi v Pánovi prstenů nebo King Kongovi.

Oživená série pokračovala před třemi roky Úsvitem planety opic v režii Matta Reevese, který ukázal zdecimované lidstvo i opičí komunitu na sklonku vzájemného válečného sváru. Jestliže bylo Zrození jenom přiměřeným úspěchem s méně než půlmiliardou dolarů z kin po celém světě, pokračování už přepočítávalo přes sedm set milionů.

Válka o planetu opic
Zdroj: CinemArt

Letos v červenci se tedy chystá Válka o planetu opic, pod kterou je opět podepsán Matt Reeves, a je otázka, jestli se trilogií vyprávění uzavře, nebo zda by velký úspěch donutil producenty v sérii dál pokračovat. Původní frančíza ale ukázala, že čím víc filmů bylo, tím divnější měly zápletky. Navíc Reeves teď bude mít víc práce s netopýry, když bude točit nového Batmana.