Pražské jaro 2013 - pardon, Printemps de Prague

Praha - …ch, …art, …nskij nebo …hms, plakáty 68. ročníku festivalu Pražské jaro odkazují ke jménům zhruba dvou desítek skladatelů pouze koncovkami jejich jmen. Prověří tak teoretické znalosti milovníků klasické hudby. Ty příští rok čeká Pražské jaro s francouzským šmrncem.

Největší přehlídka klasické hudby v Česku se uskuteční mezi 12. květnem a 2. červnem 2013. Jak už je tradicí, zahájí ji Smetanova Má vlast, tentokrát v podání Filharmonického orchestru francouzského rozhlasu. Na francouzské vlně se ponese i hlavní program přehlídky - Ravela, Berlioze nebo Debussyho zahrají hudebníci z Francie, ale i z Čech.

Z mimofrancouzské nabídky je atraktivní například koncert Mnichovské filharmonie, barytonisty Matthiase Goerneho, sopranistky Angely Denokeové a recitály pianistů Andráse Schiffa a Garricka Ohlssona.

Po loňském úspěchu se na festival vrací také herec John Malkovich - tentokráte v roli stárnoucího Casanovy. V programu The Giacomo Variations bude s litevskou herečkou Ingeborgou Dapkunaite a v doprovodu Vídeňské akademie zpívat Mozartovy árie. 68. ročník předznamená 1. května koncert mezzosopranistky Magdaleny Kožené a Berlínských filharmoniků ve Španělském sále Pražského hradu. Přenášet ho bude Česká televize.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Zatím se o příštím Pražském jaru mluví jako o hodně muziky za málo peněz. Ministerstvo kultury totiž snížilo festivalu příspěvek o tři miliony na dvanáct milionů korun. Ceny vstupenek ale dramaturgii příštího ročníku neovlivní, slibují pořadatelé. V prodeji budou lístky od středy 12. prosince.