Peter Gabriel přiveze do Česka album, s nímž vystoupil ze stínu

Praha - Zakládající člen skupiny Genesis, britský rockový hudebník, zpěvák a textař Peter Gabriel zahraje v Praze. V pražské O2 areně se zastaví 10. října 2013 při evropském turné, jímž připomíná čtvrtstoleté výročí svéha alba So.

Jedna ze zásadních postav historie populární hudby se do Česka vrací po devíti letech. Gabrirelovo turné bude mít název Back To Front, doprovázet ho bude původní kapela alba So a zazní na něm všechny zásadní skladby jeho kariéry včetně celého zmíněného alba. Předprodej bude zahájen 13. prosince.

Album So se stalo jednou z nejdůležitějších desek 80. let. Bylo mezinárodně oceněno mnoha platinovými deskami, jen v USA se ho prodalo přes pět milionů kusů. „Tímto albem skončily všechny moje úvahy o sobě jako o kultovním umělci na hraně hudebního mainstreamu, hlavně v Americe. Možnost stáhnout se zase do stínu pro mě už neexistovala,“ řekl Gabriel.

Gabriel se středoškolskou skupinou Garden Wall, jež se postupně transformovala na Genesis. Genesis se počátkem 70. let stali jednou z nejznámějších artrockových kapel na světě, avšak jejich frontman Gabriel skupinu v roce 1975 překvapivě opustil.

Po dvouleté odmlce vydal svou sólovou prvotinu, po dalších třech „bezejmenných“ albech následovaly So, Us či Up. Celosvětový úspěch představoval v roce 1986 například jeho singl Sledgehammer, doprovázený originálním videoklipem. Nedávno hudebník vydal album Scratch My Back s cover verzemi písní od jeho kolegů od Paula Simona po kapelu Talking Heads.

Gabriel píše i filmovou hudbu (například ke Scorceseho Poslednímu pokušení Ježíše Krista či na Oscara nominovanou píseň Down to Earth k animovanému filmu Vall-I), podílel se na multimediálním představení k otevření Dómu milénia v Londýně. Stál rovněž u zrodu festivalu WOMAD, který stejně jako Gabrielem založená nahrávací společnost Real World podporuje etnickou kulturu. Tradičně se věnuje řadě humanitárních projektů. V roce 2006 byl oceněn laureáty Nobelovy ceny míru titulem Man of Peace.

Vydáno pod