Opera Plus podělila Prahu i Brno. Baletní ocenění získali sólisté Jeličová a Šust

Sledované výroční ceny internetového portálu Opera Plus si odnesli sólistka baletního souboru Národního divadla Brno Ivona Jeličová, sólista baletu ve zlaté kapličce Matěj Šust a šéf zdejšího souboru choreograf Petr Zuska. Ocenění za nejlepší operní výkony v uplynulé sezoně portál udělí na podzim – a stejně jako v případě nejlepších tanečních výkonů a choreografie k tomu dojde na prknech první scény.

Sólistka brněnského baletu Ivona Jeličová získala cenu Opery Plus za ztvárnění postavy Ona v baletu Chvění, která měla premiéru loni na podzim v Janáčkově divadle v Brně. Brněnská inscenace přinesla ocenění i jejímu tvůrci, pražskému choreografu Petru Zuskovi, který Chvění s tamním souborem pohostinsky nastudoval.

„Řada tanečních publicistů právě tento titul v Zuskově dosavadní choreografické tvorbě hodnotí jako vůbec nejzdařilejší,“ doplnil šéfredaktor portálu Vít Dvořák. Shodou okolností právě vítězné Zuskovo Chvění mohli po vyhlášení a předání letošních Výročních cen Opery Plus zhlédnout diváci pražského Národního, neboť stejný titul do svého repertoáru před několika týdny neplánovaně zařadil i baletní soubor zlaté kapličky.

Další oceněný tanečník, sólista baletu první scény Šust, zaujal hned ve čtyřech titulech: interpretací role Kaje ve Sněhové královně, sóla v baletu Rain, sóla v baletu Cacti a konečně i jako Princ v Malé mořské víle, vše v repertoáru první scény.

Mimořádnou Výroční cenu Opery Plus, udělovanou šéfredaktorem portálu, tentokrát převzal za dlouholeté zásluhy o rozvoj českého baletu a za svoji dosavadní choreografickou tvorbu Zdeněk Prokeš, v současné době stojící v čele Laterny magiky.

Konkurence třiceti tváří baletu

Portál o klasické hudbě, opeře a tanci Opera Plus svoje Výroční ceny vyhlásil poprvé před pěti lety, a to pro obor opera a vzápětí pak i pro kategorii balet a jiný tanečně dramatický žánr. Taneční ceny doposud převzali například primabalerína Anglického národního baletu Daria Klimentová, choreografové Jan Kodet, Libor Vaculík či Viliam Dočolomanský nebo tanečníci Tereza Podařilová, Alexandre Katsapov, Adam Zvonař a Ondřej Vinklát.

O širší nominace v žánru balet a jiný tanečně dramatický žánr se i letos postarali oslovení taneční publicisté. Do výběru favoritů v kategorii balet a jiný tanečně dramatický žánr se tak dostaly více než tři desítky umělců ve třech kategoriích: ženský taneční výkon, mužský taneční výkon a choreografie, o nichž následně čtenáři portálu Opera Plus hlasovali. Do hlasování se v průběhu jednoho měsíce zapojilo na stránkách portálu Opera Plus 8637 čtenářů.