Na mikulovském sympoziu budou letos tvořit i Cais a Koťátková

Brno - Výtvarník a hudebník Milan Cais a držitelka Ceny Jindřicha Chalupeckého Eva Koťátková jsou mezi ohlášenými účastníky 15. ročníku výtvarného sympozia Dílna v Mikulově. Letošní Dílna začne na mikulovském zámku 12. července. Tím, co vytvořili, se umělci poprvé pochlubí 9. srpna. Díla, která na sympoziu vzniknou, zůstanou v mikulovské sbírce moderního umění.

Umělce pro 15. ročník prestižního setkání výtvarníků vybíral tentokrát výtvarník Jiří David, jehož proslavilo například neonové srdce na Pražském hradě. Kurátorem mikulovského sympozia se stává vždy jeden z účastníků minulého ročníku, určí jej jeho předchůdce. Davidovi loni předal štafetu světoznámý fotoreportér českého původu Antonín Kratochvíl.

Sympozium bude mít letos jediného zahraničního hosta, a to Vladimira Salnikova z Ruska, jenž se věnuje především portrétu. David pozval také jednoho z předních českých konceptuálních umělců Jiřího Kovandu a sochaře Radomíra Krále.

Cais se kromě výtvarného umění věnuje také hudbě. Působí jako zpěvák a bubeník skupiny Tata Bojs, se kterou za posledních 20 let natočil sedm alb. Koťátková, originálním způsobem spojující performanci a sochařství, získala Chalupeckého cenu za rok 2007. Necelý měsíc bude v Mikulově tvořit i David.

Sympozia Dílna se za posledních 14 let zúčastnilo 71 umělců z Česka i z ciziny. Postupně vznikající sbírka současného výtvarného umění obsahuje stovky výtvarných děl - fotografií, grafik, maleb, plastik a instalací. Celková hodnota se podle soudních znalců blíží 22 milionům korun.

Vydáno pod