Zemřel klasik britské detektivky Colin Dexter, autor inspektora Morse

Ve věku 86 let zemřel spisovatel Colin Dexter, který bývá řazen mezi klasiky britské detektivky. Proslavil se zejména díky sérii dvanácti románů spojených s inspektorem Morsem. Jeho vydavatel oznámil, že Dexter zemřel v úterý ráno ve svém oxfordském domě.

Colin Dexter se narodil 29. září 1930 ve Stamfordu. Po absolvování klasických studií na Univerzitě v Cambridge několik let zastával různé učitelské pozice, než se roku 1966 usadil v Oxfordu, kde vydržel až do penze. Vyučoval latinu nebou starou řečtinu.

Jeho románovou prvotinou, kterou rozepsal na dovolené ve Walesu, je Poslední autobus do Woodstocku (Last Bus to Woodstock, 1975) situovaný právě do Oxfordu. Hlavním hrdinou byl vrchní inspektor Morse, který se stal ikonickou postavou britské detektivky. Podle knih vznikla rozsáhlá televizní série, ve které si inspektora zahrál herec John Thaw.

Dexter vybavil Morse vlastními koníčky, ke kterým patřilo pivo, luštění obtížných křížovek nebo zájem o literaturu. Zužitkovat dokázal i svůj zdravotní handicap, hluchotu. V Tichém světě Nicolase Quinna (The Silent World of Nicholas Quinn, 1977) se specifické schopnosti nedoslýchavých lidí stanou Morseovi klíčem k řešení případu. 

Styl vytyčený v prvotině Dexter dodržoval ve všech dalších dvanácti románech série, kterou zakončil až roku 1999 Dnem pokání (The Remorseful Day), v němž nechal svého hrdinu zemřít. Mnoho jeho oblíbených románů vyšlo také v českém překladu.