Diskuse: Morální reforma? O projektu Ztohoven a demokracii v ČR

Umělecká skupina Ztohoven zveřejnila koncem listopadu telefonní čísla na české politiky i prezidenta. Kontakty jsou součástí díla Morální reforma, které je v rámci výstavy Kartografie naděje: Příběhy sociální změny k vidění v pražském Centru současného umění DOX. Projekt, který popudil nejen politiky, ale i část veřejnosti a novinářů, byl 5. 12. tématem diskuse, již se zúčastnili také Ztohoven. Web ČT24 diskusi přenášel živě, záznam najdete v tomto článku.

Anotace: Morální reforma? Diskuse o kontroverzním projektu a demokracii v ČR. DOX pořádál diskusní panel za účasti členů skupiny Ztohoven, sociologa, zástupců novinářů i politiků a kurátora výstavy. Diskutovalo se o tom, co chtějí svým dílem Ztohoven sdělit, má-li jejich počínání skutečně „morálně reformní“ charakter, proč média jejich čin ve velké většině odsoudila, má-li umělec právo zasahovat do soukromí politiků či jaký dopad může mít umění na politické rozhodování a chování politických elit.

Diskutují: Petr Žílka (Ztohoven), Otto Horsi (Ztohoven), Jaroslav Anděl (DOX), Petr Kolář (Reflex), Viktor Paggio (poslanec PSP ČR), Ondřej Císař (Ústav politologie FF UK), Petr Drulák (Ústav mezinárodních vztahů), Jiří Přibáň (Cardiff Law School). Moderuje: Michaela Vojtková (Sociologický ústav AV ČR).

Ideje a umění z Centra současného umění DOX - Morální reforma? (zdroj: ČT24)

Kde: Centrum současného umění DOX

Záznamy všech debat a diskusí, které web ČT24 zprostředkoval z DOX v přímém přenosu, najdou zájemci na následujícím odkazu: