Metanol, Rašín či komediální dabing. ČT představuje nové projekty

400 let od Pražské defenestrace, 300 let od narození Marie Terezie, 100 let od vzniku samostatného Československa. Při výběru chystaných projektů se Česká televize soustředila na osobnosti a události, které utvářely dějiny. Vedle hraných a dokumentárních počinů z historie vznikají i nové detektivní případy už známých vyšetřovatelů, pokračování „těhotenské“ série Čtyři v tom, první dokument o násilí na mužích nebo další komediální seriál s tvůrci a herci Dejvického divadla. Více se o jednotlivých projektech dozvíte z fotogalerií.

Od defenestrace k metanolu

ČT chystá hned několik hraných projektů, které čerpají náměty z historie. Jak dávnější, jako v případě Pražské defenestrace, tak méně vzdálenější, například v příběhu o neštěstí na dole Dukla.

Neobyčejné ženy

Čtyři ženy, které žily v různé době, spojuje výjimečnost jejich osobností. ČT připomene osudy Marie Terezie, Charlotty Garrigue, Soni Červené a Hermíny Týrlové. V hraných filmech i dokumentech.

Dokumenty o rodině a cti

Několik dokumentárních projektů se zaobírá tématem rodiny, fungující i nefungující. Dokumentaristé se také pustili do témat, které tento žánr zatím z různých důvodů opomíjel.

Zločin a humor

Je ještě dost vražd, které je třeba vyřešit. Čekají opět na Detektivy od Nejsvětější Trojice, ale i divákům zatím neznámé kriminalisty. Odlehčení, i když tragikomické, přinese nový komediální seriál anebo cyklus příběhů o tom, jak si (ne)pokazit život.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák a režisér David Ondříček o nových projektech (zdroj: ČT24)