Václav Marhoul začal natáčet Nabarvené ptáče, hvězdy se přidají později

Václav Marhoul začal natáčet Nabarvené ptáče (zdroj: ČT24)

Film Nabarvené ptáče, příběh dítěte, které se musí samo vypořádat s krutostí války, začal natáčet režisér Václav Marhoul. Vůbec první natáčecí den v životě si v pondělí prožil hlavní hrdina, teprve devítiletý Petr Kotlár. Spolupráci na filmu přislíbili také slavní herci Stellan Skarsgård nebo Harvey Keitel. Koproducentem snímku je České televize.

Mladého Petra Kotlára zná režisér Václav Marhoul už několik let. Jeho prarodičům totiž patří restaurace v Českém Krumlově, kam režisér chodí, když pracuje na scénářích. „Úplně intuitivně bez castingu jsem si ho vybral, protože jsem vycítil, že by to mohl být on,“ říká režisér válečného dramatu Tobruk nebo parodie na detektivky Mazaný Filip.

Fretka je teprve začátek

Děj Nabarveného ptáčete se odehrává za druhé světové války a hlavní postavou je devítiletý Žid Joska, jehož rodiče pošlou k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě, aby ho uchránili před nacisty.

I když režiséra a představitele hlavní role dělí několik desítek let, jedno je spojuje, totiž určitá nezkušenost. Chlapec nemá herecké zkušenosti, režisér zase nikdy nenatáčel s dětmi. „Myslím, že si na to oba postupně zvykneme, nějak to dáme. Ty těžké věci ho teprve čekají,“ říká Marhoul.

Režisér Václav Marhoul
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

„Nelíbí se mi, že mě kousla fretka, ale docela mě to baví,“ říká mladý Petr Kotlár. Drobné zranění od fretky je jen malá nepříjemnost v porovnání s psychickou zátěží, která na chlapce teprve čeká: scény plné násilí. Během natáčení se o něj stará psycholog i babička.

„Přijde mi důležité zdůraznit, že to je jenom hra, že se to ve skutečnosti neděje,“ říká o psychicky náročném natáčení konzultant a student psychologie Filip Šinkner. Scénář napsal Václav Marhoul podle knižního bestselleru Jerzyho Kosińského. Ve své prvotině spisovatel zpracoval vlastní zkušenosti a traumata, kvůli židovskému původu se musel během druhé světové války skrývat na polském venkově.

V nově natočené scéně mladého hrdinu Josku v borovém lese pronásledují tři chlapci. Když ho dohoní, ztlučou, benzinem polijí jeho ochočenou kunu a zapálí. Ve skutečnosti jde o atrapu. „Zvířat bude ve filmu požehnaně, ale žádnému neublížíme,“ dodal Marhoul.

Ve filmu se mají objevit Stellan Skarsgård nebo Harvey Keitel

Scénářem k Nabarvenému ptáčeti Marhoul přesvědčil nejen porotu Ceny Krzysztofa Kieślowského na festivalu v Cannes, ale také filmové hvězdy. Nabídku zahrát si v jeho filmu přijal švédský herec Stellan Skarsgård, známý z filmů Prolomit vlny nebo Dobrý Will Hunting, a německý herec Udo Kier, kterého diváci znají třeba z hororového seriálu Království.

Písemně svůj zájem potvrdil také Harvey Keitel, kterého Češi mohli potkat předloni na festivalu v Karlových Varech, kam přijel představit tehdejší novinku Paola Sorrentina Mládí.

Natáčení na Ukrajině a v Polsku

První klapka filmu padla v Doksech na Českolipsku. Štáb se však brzy přesune do zahraničí. „Pak 18. března letíme na Ukrajinu, kde budeme do Velikonoc. Film budeme realizovat až do června 2018. Ukrajina je první fáze, potom točíme několikrát v České republice a v červnu příštího roku končíme v Polsku,“ prozradil režisér.

V roce 2019 plánuje Nabarvené ptáče premiéru ve světě, až pak se uskuteční promítání v Česku. Snímek neskrývá velké ambice. Poslední český film, který vyhrál prestižního Oscara, byl roku 1996 Kolja režiséra Jana Svěráka. Se snímkem Nabarvené ptáče ho spojuje nejen sázka na dětského hrdinu, ale také jméno kameramana Vladimíra Smutného.