Recenze: Studenti DAMU se pouští do politiky

Absolventská inscenace Zítra si povíme studentů čtvrtého ročníku herectví KALD pražské DAMU je moderní politickou satirou. Autorská hra aktivizuje hlediště prostřednictvím prudkých světel i volebního hlasování. A herci publikum zapojují pomocí asistovaného „generátoru diskuse“, který si diváci najdou s pomocí wi-fi připojení na svých mobilních telefonech.

„A nyní jsme tu pro vás, abychom vám pomohli s vaší diskusí,“ nabízejí aktéři příběhu, odehrávajícího se v předvolebním období. Mladí politici z jeviště sborově zpívají, jejich procítěný refrén popové skladby „Make It A Better Place For You And For Me…“ vykouzlí úsměv publika. Kopírky chrlí tiskoviny, v místnosti panuje rušno, stranické večírky roztáčejí disco kouli, aby se v záplavě odlesků a zvuků prolnuly s mobilními pruhy textilních rolet, jimiž jsou skryty veřejnosti.

Variabilní konstrukce žaluzií tvoří základ scénografie (Karolína Kotrbová), která dobře rytmizuje děj. Otevírající se a zavírající se látkové pruhy ilustrují kancelářské klima i střídání dnů, rozdělují prostor na dvě hrací plochy, slouží coby projekční plátno či opona a v některých chvílích též jako zástěna nebo pavilon. Funkční dekorace na to však sama nestačí, potřebovala by s tempem kusu více pomoci od členů souboru nebo od režie, řada scén a jejich proměn je pomalých.

Záměrná trapnost

Autory díla jsou Nina Jacques, Petr Erbes a kol., přičemž Nina Jacques se ujala režie a Petr Erbes dramaturgie. Sebevědomou ideologickou mašinérii zastupuje devět protagonistů, komponujících společenské a osobní situace politického života. Pracují s momenty sebestředné trapnosti, soupeření, rádoby vtipných projevů.

Významnou úlohu během představení plní light design, akcent je na bodový reflektor zaměřující jevištní hrdiny i návštěvníky. Občasné nasvícení elevace ruší anonymitu, zároveň slídí po dalších exhibicionistech. Samotný akt volby podporuje nápad s obálkami umístěnými pod sedadly, v nichž jsou hlasy. Není sice více dotažen, ke skutečné volbě či zapojení obálek nedojde, ale i tak navozuje zúčastněný pocit možnosti výběru.

Zítra si povíme
Zdroj: Oskar Helcel/Archiv Divadla DISK

Komediální titul obsahuje dvě nápady i herectvím dominantní kapitoly, a sice úvodní rozhovor bývalé političky s televizní redaktorkou a hromadnou scénu delegace vítající domnělého čínského obchodníka, zájemce o české korunovační klenoty.

Zítra si povíme uvedou studenti v Divadle DISK opět 14. března. Další autorskou tvorbu „damáků“ představuje do 12. března také v DISKu a ve Studiu Řetízek festival Nablízko.