Praha si bere pod křídla nezávislé i amatérské 3D filmy

Praha - Šanci zhlédnout nezávislou a amatérskou tvorbu v oblasti stereoskopického 3D filmu poskytne filmovým fanouškům festival Parallax. Jeho druhý ročník se uskuteční od 30. listopadu do 2. prosince v pražském kině Lucerna. Pořádá ho Mezinárodní centrum pro umění a nové technologie (CIANT).

„Třídenní přehlídka představí domácí i zahraniční videoartové filmy v několika sekcích. Například dokumentární a experimentální snímky známých režisérů i neznámých nezávislých umělců včetně krátkých amatérských projektů. Noční promítání nabídne několik zahraničních 3D titulů pouze pro dospělé, například Kamasutru ve 3D,“ zve diváky Marek Štůla z Lucerny.

Přehlídka si klade za cíl seznámit veřejnost se současným vývojem umělecké tvorby využívající jednu z nejdynamičtějších a nejpopulárnějších technologií - stereoskopický 3D film. Projekci obohatí přednášky, diskuze a workshopy.

Na slavnostním zahájení uvede Tomáš Petráň snímek Heart Beat 3D režiséra Jana Němce z roku 2010 s Janem Budařem v hlavní roli. Němec patří k představitelům takzvané české nové vlny v kinematografii. Po revoluci se stal průkopníkem nových technologií - natočil film na fotoaparát a jako první v Čechách uspořádal premiéru svého filmu na internetu.

Slavný titul La 3eme Voie se zase zaměřuje na příběh kriminálníka. Na festivalu se řadí do kategorie francouzských snímků, konkrétně od režiséra Jean-Michaela Tariho. Sekce experimentálních filmů představí například snímek The War of Wars, který pomocí nejnovějších technologií převedl do stereoskopie válečné fotografie i úplně první válečný dokument. Film Abenteuer Weltreise německého novináře Ralpha Wagnera přináší příběhy z více než 400 dní dlouhé cesty po šestnácti zemích světa.

„Stejně jako loni se festival Parallax snaží mapovat nezávislé produkce a videa originálních umělců ze všech koutů světa. Krátké filmy například ze Sýrie, Japonska, Polska i z České republiky se letos poprvé utkají v divácké soutěži. Cenou pro vítěze bude místo na workshopech mezinárodního projektu financovaného Evropskou komisí TransISTor 2013,“ dodal Štůla.

  • Parallax 2012 (Kyber Kids) zdroj: Parallax
  • Parallax 2012 (Kyber Kids) zdroj: Parallax

Parallax nezapomíná ani na děti, pro které uvede několik rodinných filmů včetně předpremiéry snímku z belgické produkce Sammyho dobrodružství 2. Na tvůrčí dílně v sobotu 1. prosince zjistí, jak se dělá 3D film, a samy si natáčení a postprodukci vyzkouší ve workshopu Kyber Kids.

Cena za jeden blok nebo dlouhometrážní film je 80 korun. Vstupenky bude možno zakoupit v pokladně kina nebo na webových stránkách http://www.lucerna.cz/ od 28. listopadu. Více informací je na adrese www.parallax.cz.

Vydáno pod