Karlovarský festival navštíví i Danny Glover

Karlovy Vary - Řady hvězdných hostů na 43. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech rozšíří americký herec a aktivista za lidská práva Danny Glover, který patří mezi nejuznávanější černošské herce současnosti. Převezme Cenu prezidenta festivalu a festival zároveň ve svém programu uvede v sekci Horizonty dva filmy, jimiž Danny Glover upoutal pozornost v posledním roce - Honeydripper Johna Saylese a Prosíme přetočte Michela Gondryho.

K nejslavnějším rolím rodáka ze San Franciska, který se k herectví dostal až krátce před svou třicítkou, patří postava Rogera Murtaugha ve čtyřech pokračováních akčního hitu Smrtonosná zbraň. V posledním desetiletí se Danny Glover věnuje vedle herectví rovněž filmové produkci a režii. V současnosti pracuje na filmu o Toussaintu Louverturovi, vůdci povstání otroků proti francouzským kolonizátorům na Haiti.

Rodák ze San Franciska patří k nejuznávanějším černošským hercům současnosti, filmovou kariéru přitom začal až po třicítce. Původně pracoval jako úředník na radnici rodného města, debutoval ve snímku Clinta Eastwooda Útěk z Alcatrazu v roce 1979. Hrál ve filmech různých žánrů, nejvíce jej ale proslavila role policisty Rogera Murtaugha ze série Smrtonosných zbraní, kde hrál po boku Mela Gibsona. Glover ale ztvárnil i Nelsona Mandelu, soupeře vesmírného Predátora či suchopárného partnera Anjelicy Hustonové v Takové zvláštní rodince. 

Danny Glover ale není jen herec, výrazně se angažuje také v hnutí za občanská práva či v boji proti AIDS. Aktivismus zdědil po rodičích, zaměstnancích pošty, kteří byli členy Národního sdružení pro povznesení barevného obyvatelstva. V poslední době se Glover zařadil mezi řadu hollywoodských umělců, kteří se stavěli proti americké politice v Afghánistánu a Iráku. Před čtyřmi lety byl dokonce zatčen před súdánským velvyslanectvím v USA, když protestoval proti krizi v Dárfúru. 

Glover, který je od roku 1998 velvyslancem dobré vůle OSN, patří také ke stoupencům venezuelského prezidenta Hugo Cháveze, od kterého letos dostal více než 20 milionů dolarů na natočení filmu Toussaint o haitském povstaleckém vůdci Toussaintovi Louvertureovi. V minulosti se Glover nechal vyfotografovat i po boku kubánského vůdce Fidela Castra.

Do Karlových Varů se po devíti letech vrací také legendární ruský režisér Nikita Michalkov, aby tady představil svůj film 12. V roce 1999 získal při příležitosti uvedení snímku Lazebník sibiřský Cenu města Karlovy Vary. Jeho nový film 12 dostal na filmovém festivalu v Benátkách zvláštního Zlatého lva. Michalkov připravuje na rok 2010 premiéru snímku Unaveni sluncem 2; snímek Unaveni sluncem vynesl režisérovi Velkou cenu poroty v Cannes i Oscara. 

Hostem slavnostního zakončení festivalu bude britská režisérka filmu Mamma Mia! Phillida Lloydová. Do filmové podoby převedla stejnojmenný muzikál, který se stal celosvětovým hitem. Jde o režisérčin celovečerní hraný debut. 

Vedle největší festivalové hvězdy Roberta De Nira, který převezme v zahajovací den festivalu Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, se do dějiště filmové přehlídky chystají i další osobnosti filmového světa včetně legendy amerického dokumentárního filmu Lese Blanka a americké herečky Saffron Burrowsové, která se do Karlových Varů vrátí už potřetí a představí soutěžní snímek debutující Amy Redfordové Kytara. Herec a režisér Armin Mueller-Stahl v Galerii umění zahájí výstavu svých obrazů a britský herec Christopher Lee osobně uvede v divácky oblíbené sekci Půlnoční filmy svého slavného Draculu. Otazníky jsou spojené s příjezdem další původně ohlášené hollywoodské hvězdy, Nickem Noltem.

Nikita Michalkov
Zdroj: ČT24/www.mffkv.cz