Milovník umění i života. Zakladatele dětské onkologie v Československu přiblíží dokument

ČT natočila dokument o profesorovi Josefu Kouteckém (zdroj: ČT24)

Česká televize dokončila dokument o profesoru Josefu Kouteckém, zakladateli dětské onkologie v Československu. Film Ještě jsem nedokouřil své poslední viržinko je portrétem jednoho z nejvýznamnějších tuzemských lékařů a vědců a také milovníka umění, který se v šestaosmdesáti letech ohlíží za svou mimořádnou kariérou i osobním životem.

V našem dokumentu uvidí diváci pana profesora Kouteckého nejen jako velkého odborníka, ale zároveň jako velmi zajímavého člověka.
Petr Dvořák

„Byl jsem nejmladší a ničím jsem nevynikal. A pak mě napadlo, že se nikdo nevěnuje nádorům,“ popisuje profesor začátek svého zájmu, který se stal jeho celoživotním dílem a pomohl zachránit životy tisíců dětí. 

Na počátku 60. let, kdy se začal na dětskou onkologii specializovat, byla statistika mnohem smutnější. „Ze sta dětí přežily tři,“ připomíná Koutecký, „kdo má vydržet takový neúspěch?“ Svému oboru mimořádně oddaný člověk se v dokumentu vyznává i z pochybností, krizí a těžkých chvil, které musel překonat.

Film jej ukazuje také jako milovníka umění s velkou duchovní silou. A jako člověka s jemným smyslem pro humor, který neztrácí chuť využít každý okamžik svého života.

„Chtěl bych, aby to byl vzkaz lidem, aby se vztahy, které jsou v současné době hodně narušené, zase zlepšily a změnily. Vztahy k přírodě, ke zvířatům, k umění, ke kráse…,“ přeje si Josef Koutecký.

Snímek dokumentaristky Šárky Maixnerové diváci České televize uvidí na obrazovkách ještě v letošním roce.