FAMUFEST Noir zná svého vítěze

Praha - Nejlepším filmem třídenní přehlídky se stal snímek Příliš mladá noc od režiséra Olma Omerzu. Tento film také jako jediný reprezentoval Českou republiku na letošním festivalu Berlinale. Porota se rozhodla udělit i cenu v kategorii nejlepší hraný film, kterou obdržela Asmara Beraki za film Kdekoliv jinde. Diváci, kteří neměli možnost zhlédnout vítězné snímky, se mohou těšit na Ozvěny FAMUFESTU Noir v kině BIO OKO, kde budou promítnuty oceněné snímky. Konají se 22. listopadu od 20.30 hodin.

Největší událostí festivalu však byla čtvrteční panelová diskuze amerického režiséra Wese Andersona. Přednášku před přeplněným sálem Nové scény Národního divadla zahájil americký velvyslanec Norman Eisen. Spolu s Andersonem se diskuze zúčastnil i kameraman Robert D. Yeoman. Při slavnostním zahájení zazněla na počest režiséra skladba z filmu Až vyjde měsíc v podání orchestru Berg.

Velký zájem byl také o první ročník FAMUFEST Noir Pitching Session – prezentaci nápadů a námětů, kde mohli návštěvníci vidět více než dvacet zajímavých projektů. Další novinkou pak bylo promítání filmů ze zahraničních škol – do Prahy přijeli studenti z kanadské univerzity, Vídně, Dánska a Německa. Součástí doprovodného programu byla i projekce filmu a panelová diskuze pro neslyšící.

Celý festival zakončila sobotní „Sonny Vargas and Prague Burlesque show“, jejíž součástí bylo předávání studentských cen.

Přehled vítězů v jednotlivých kategoriích:

Nejlepší film: Příliš mladá noc (Olmo Omerzu)

Nejlepší hraný film: Kdekoliv jinde (Asmara Beraki)

Nejlepší režie: Jeden den v životě (Jan Látal)

Nejlepší dokument: Tělo mého těla (Viola Ježková)

Nejlepší animovaný film: Cesta (Ondřej Dolejší)

Nejlepší animovaný film – cena společnosti Eallin: Pandy (Matúš Vizár)

Nejlepší produkce: Klára Žaloudková

Nejlepší kamera: Paprsky smrti (Marek Dvořák)

Nejlepší střih: Spojení (Alexandra Gojdičová)

Nejlepší zvuk: Cesta (Ondřej Dolejší)

Nejlepší film FAMU International: Olga a Bianka (Vera Sjunnesson)