Česko na sledované Eurovizi zastoupí jazzová Martina Bárta

Česko na Eurovizi zastoupí Martina Bárta (zdroj: ČT24)

Česko bude na evropské hudební soutěži Eurovize zastupovat zpěvačka Martina Bárta. Letošní ročník soutěže bude v květnu hostit ukrajinský Kyjev. Přípravný tým tuzemské účasti už vybral i skladbu od anglického autora, ke které právě ve studiu České televize vzniká klip. Martina Bárta se zaměřuje hlavně na jazz a swing.

Martina Bárta dlouhodobě žije v Berlíně. Tam nedávno dokončila studia na prestižním jazzovém institutu. Kromě zpěvu hraje taky na lesní roh. V roce 2010 vyhrála televizní reality show Robin Hood - Cesta ke slávě a následně si v muzikálu Robin Hood zahrála hlavní ženskou roli Lady Mariany. V posledních dvou letech se podílela na projektu Sinatrology. V Německu vystupuje se svým projektem Scotch and Soda a hostuje s kapelou Henninga Protzmanna.

Velké dobrodružství

V současnosti Bárta ve studiu České televize na Kavčích horách natáčí klip pro píseň, se kterou za dva měsíce odletí do Kyjeva reprezentovat Českou republiku. „Moje očekávání jsou taková, že to bude jedno velké dobrodružství. Fakt moc se na to těším. Od teď až do května to bude poměrně dlouhá cesta, ale zajímavá,“ říká zpěvačka.

„Na konkrétní písničku jsme vyzkoušeli asi pět zpěvaček. Martina Bárta nás okouzlila svou osobností i svým hlasem. A s autorem hudby, což je Angličan Kyler Niko, jsme se shodli, že je to pro nás to pravé,“ přibližuje výběr zpěvačky kreativní producent Jan Potměšil.

Martina Bárta poměří své umění s interprety z dalších 42 zemí. Její píseň vypráví o intimitě ve vztahu. „Ale my jsme to převedli na to, že ten vztah může být ke staršímu člověku nebo k někomu na ulici, koho potkávám každý den, ale nikdy jsem se o něj nezajímal, a kdo třeba zrovna potřebuje pomoct,“ pokračuje Jan Potměšil.

Nejsledovanější evropský televizní formát na obrazovkách ČT

Semifinálová kola i finále mohou diváci sledovat v přímém přenosu České televize v první polovině května na obrazovkách ČT2 a ČT1. Ačkoliv v Česku zatím soutěž nedosahovala vrcholu popularity, v ostatních zemích se těší velikému zájmu. Eurovision Song Contest každoročně sleduje přes 200 miliónů diváků z celého světa.

Eurovison Song Contest je také jedna z nejstarších televizních show na světě, první ročník se uskutečnil roku 1956. Za tu dobu se stala evropskou tradicí a zároveň nejsledovanějším evropským televizním formátem. Slavnostní vyhlášení Eurovize pořádalo 40 měst, rekord prozatím drží Dublin, který soutěž hostil celkem šestkrát.

Česko vloni postoupilo do finále, zvítězila ukrajinská zpěvačka

V minulosti Česko reprezentovali na největší evropské pěvecké soutěži skupina Kabát, Tereza Kerndlová, Gipsy.cz nebo Marta Jandová s Václavem Noidem Bártou. Nejvýraznější úspěch přišel loni, když se zpěvačka Gabriela Gunčíková poprvé probojovala až do finále.

Vítězkou se vloni nakonec stala ukrajinská zpěvačka Jamala. Bodovala s písní, kterou věnovala krymským Tatarům deportovaným sovětským režimem za druhé světové války. Ruské publikum skladba kvůli údajné narážce na současné události na Krymu značně rozhořčila. 

Na podzim pak v Eurovizní soutěži mladých hudebníků uspěl český klavírista Robert Bílý, když obsadil celkově druhé místo. Přehlídka Eurovision Young Musicians je určena hráčům do 19 let a je zaměřena výhradně na oblast vážné hudby.

Eurovision Song Contest pořádají členové Evropské vysílací unie (EBU). Poprvé se na veřejnoprávních obrazovkách objevila v roce 1956 a je jednou z nejdéle vysílaných pořadů v televizní historii. Soutěž přiláká k obrazovkám každý rok téměř 200 milionů diváků z celého světa. Mezi vítěze patří skupina ABBA, Cliff Richard, Céline Dion nebo vousatá zpěvačka Conchita Wurst.