Unikátní objev: ČT znovu vysílá Zlatého slavíka 1966

Marta Kubišová: Šla jsem tam jak na porážku (zdroj: ČT24)

Půlstoletí ztracené záběry z prvního přímého přenosu vyhlašování ankety Zlatý slavík znovu odvysílá Česká televize. Bývalý režim záznam přikázal smazat, po letech však záběry objevil technik ČT. Jak se Karel Gott a Marta Kubišová přesně před padesáti lety stali Zlatými slavíky, sledujte v sobotu od 20:20 na ČT art.

Marta Kubišová a Karel Gott se stávají Zlatými slavíky. Získávají pozvání do Francie i na pátý sjezd ČSM. Předávání Zlatých slavíků za rok 1966 moderuje Darek Vostřel a účinkují v něm například Karel Gott, Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Waldemar Matuška, Eva Pilarová nebo Václav Neckář. Česká televize nalezený unikátní záznam odvysílá v sobotu 18. února, přesně padesát let po jeho prvním a doposud jediném uvedení.

„Já jsem tam šla jako na porážku, neuměla jsem si představit, proč jsem se najednou za dva roky po příchodu do Prahy stala Zlatým slavíkem. Tam byla nějaká nerovnoměrnost mezi Evou Pilarovou a Helenou Vondráčkovou a já jsem do toho spadla jako číslo jedna a byla jsem z toho velmi špatná,“ vzpomíná na slavný večer slavice Marta Kubišová.

Ukázka: Karel Gott zpívá Pošli to dál (zdroj: ČT24)

Unikátní záběry z prvního přímého přenosu vyhlašování těchto cen se dochovaly na ukrytých dvoupalcových páskách, které tehdejší zaměstnanci Československé televize uchránili před smazáním. To jim hrozilo nejen kvůli stále se zpřísňujícímu režimu, ale i hodnotě materiálu, na který se natáčelo a jehož cena odpovídala tehdejší škodovce.

„V sedmdesátých letech se točilo na takzvané dvoupalcové pásy, které byly velmi drahé, a proto se většinou přemazávaly, aby bylo místo pro nové záznamy. V devadesátých letech, když tato technologie končila, se pak dvoupalce přepisovaly na jiné nosiče, a tak se zmíněné pásy staly nepřehratelnými. A ztratila se i informace, co na nich vlastně je,“ vysvětluje vedoucí správy programových fondů Iva Syslová.

„Až loni na podzim technik České televize koupil od německého sběratele starý dvoupalcový stroj a jeho pomocí pak rozšifroval tyto ztracené záznamy. Přinesl je k nám do archivu České televize, kde jsme je vyčistili a rekonstruovali. Pořady jsou nyní v technické kvalitě srovnatelné s tím, jaké byly v době, kdy se pořizovaly,“ vypráví Syslová. Záznam vyhlášení Zlatého slavíka se dochoval téměř celý. Chybí pouze začátek, který byl přemazán, a úplný závěr, jenž se nevešel na danou cívku pásky.