V kontejneru s uprchlíky. Expozice zkoumá český Strach z neznámého

Galerie NTK vystavuje Strach z neznámého (zdroj: ČT24)

Realitu stísněných prostor kontejneru při přepravě uprchlíků si mohou na vlastní kůži vyzkoušet návštěvníci výstavy v pražské Galerii NTK v Národní technické knihovně. Mezinárodní expozice nazvaná Strach z neznámého vedle kontejneru z dílny Lukáše Houdka nabídne do konce března tři desítky exponátů od 27 autorů. Umělci z Česka i zahraničí se zabývají hlavně současným tématem uprchlické krize.

„Jedná se o změněnou podobu výstavy, která se loni uskutečnila v Bratislavě a zaměřuje se na střední a východní Evropu. Není tolik o tom, jak se cítí utečenci, kteří k nám dorazí, ale spíše o tom, jaký k nim má česká a slovenská společnost vztah. Pokoušíme se udělat z neznámého známé a zprostředkovat zkušenost s utečenci,“ říká kurátorka Lenka Kukurová.

Plovací zavinovačky

„Vystavující umělci a umělkyně nejsou odborníky na uprchlickou problematiku, nicméně vyjadřují svoje subjektivní pocity a názory a dostávají se do dialogu s názory publika,“ podotkla Kukurová. Pražské uvedení, které spolupořádá Goethe Institut, nabízí například exponát Kateřiny Šedé, který sestává z desítek záchranných vest pro děti do tří let. Dílo komiksové autorky tvořící pod jménem TOY_BOX zase kombinuje portréty uprchlíků s vulgárními reakcemi části české veřejnosti.

Dětské vesty Kateřiny Šedé na výstavě Strach z neznámého
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Expozici dominuje přepravní kontejner, ve kterém jsou utečenci často převáženi. Když do něj návštěvník vleze, ocitne se v totální tmě doprovázené hlukem kamionu. Až po chvíli v záblescích světla spatří kolem sebe siluety desítek figur, které v kontejneru cestují s ním. Instalace umožňuje alespoň náznakem prožít situaci utečenců.

Kurátorka: Strach je legitimní, ale neměl by nás zablokovat

„Výstava se jmenuje Strach z neznámého. Strach byl zvolen jako emoce, která je legitimní. Můžeme se bát nové situace, se kterou nemáme zkušenost, ale neměli bychom ve strachu zůstávat, strach by nás neměl zablokovat. Výstavou se snažíme dosáhnout dialogu,“ uvažuje kurátorka.

Kustodem expozice je Palestinec Madžíd Tafech, který návštěvníkům vypráví svoje vlastní zážitky ze života běžence. Do některých dveří s ním však mohou vstoupit jenom někteří. Kustod každý den vymýšlí nesmyslné pravidlo, podle kterého návštěvníky selektuje, aby jim přiblížil situace na hranicích. „Každý den máme jiný program. Jednou můžete vstoupit, když máte černé vlasy, jindy s batohem nebo když máte blond vlasy,“ vysvětluje vystudovaný inženýr, který momentálně hledá práci v oboru.

Ve spolupráci s neziskovými organizacemi a zahraničními partnery se uskuteční také doprovodný program pro veřejnost. Například 22. února přednáška spojená s diskuzí představí výzkumy Amnesty International o přijímání uprchlíků, zavírání hranic nebo práci dobrovolníků. Další akce doprovodného programu jsou na webu Goethe Institutu.

Jenom do Německa za poslední dva roky přišlo téměř 1,2 milionu žadatelů o azyl. Česko patří v Evropské unii k zemím, kde cizinci žádají o azyl nejméně. Zatímco v EU připadá na milion obyvatel v průměru 702 lidí, kteří poprvé usilují o získání ochrany, v ČR je jejich množství pětadvacetkrát menší. Na milion lidí to bylo 28 žadatelů. Většinu žadatelů v EU tvořili ve třetím čtvrtletí 2016 lidé ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku.