Teror a lepra Exekuce

Nebojíte se? Chcete zažít něco avantgardního a zároveň sžíravě sociálního? Nejste příznivci komfortu divadelní lóže a nákladného programu k představení? Zkuste zajít na veřejnou Exekuci v podání Divus Prager Kabarettu - představení plné sebeironie v režii Miroslava Bambuška a s disharmonickou hudbou Petra Kofroně.

„Můžete si samozřejmě říkat, že to je sice strašné, ale že se vás exekuce zaplaťpánbůh netýká. Vy přece máte odpovědnost, své závazky platíte včas, jste dostatečně finančně gramotní a do situace, kdy by po vás někdo mohl vymáhat nějaký dluh prostřednictvím exekutora, se prostě nedostanete. Omyl! Když noc zazní noži, tak útok se zdaří… Je slyšet náš řev. My pijeme krev! Je slyšet náš řev. My honíme krev. My lisujem krev! My pijeme krev. My šponujem ceny! To jsme my - exekutoři!“ volají a zpívají tvůrci netradičního „zábavního pořadu“. Postmoderní událost probíhá v syrové scenérii prázdného sálu funkcionalistického paláce někdejších Elektrických podniků hlavního města Prahy, současného sídla nakladatelství Divus.

Sedíme v kabátech v nevytopeném rozlehlém prostoru. Pod stropem z luxfer poslední paprsky večerního podzimního světla. Neodkládají si ani v publiku sedící režiséři Petr Zelenka a Radim Špaček, je zkrátka chladno. Příšeří rozkrojí ostré bílé reflektory. Barevné filtry se k tématu nehodí. Hercům v akci zima není.

  • Exekuce autor: Jan Dvořák, zdroj: Divus Prager Kabarett
  • Exekuce autor: Jan Dvořák, zdroj: Divus Prager Kabarett

„Gay friendly“ konferenciér Milan žoviálně brebtá v saku s obnaženou hrudí. Jeho opak, mužný Dimitrij v přiléhavém zápasnickém trikotu a křiklavém županu, je krotitel „socek“. Školitelka Angelika baletí v pruhovaných šatech a modrých punčochách, outfit vtipně doplňuje lurexový svetřík. Mladík Karlos si lebedí v teplácích a dětské karnevalové masce. Panoptikální figury nás zaskočí agresí a křikem (je to nepříjemné a má to být nepříjemné), násilně zapojují diváky do „své věci“, která se tak stává věcí společnou. „Kdo zná dluh, zná i tu lepru exekuci.“

Divácká soutěž zahrnuje věcné ceny v podobě zubních past, krémů, čokoládových mincí. Besídka rychle graduje, exekutoři útočí. „Státu se to líbí, protože potřebujeme stádo podělanýho národa“. Angelika zpívá píseň o svalnatých exekutorech. Dimitrij, krotitel „socek“, nabízí nerezový hrnec, kam se hrabe teleshoppingový prodavač Horst Fuchs! Milan mu sekunduje a přebírá další moderátorskou roli, tentokrát jde o hodně obskurní on-line zážitek „vystříkání se z podoby“. Slabším povahám popisností anomálních sexuálních scén rozhoupe žaludek. Školitelka Angelika divákům prezentuje zázračnou mast splněných přání doslova „tělo na tělo“. Stává se samozvanou prezidentkou, máme vyřešeno.

  • Exekuce autor: Jan Dvořák, zdroj: Divus Prager Kabarett
  • Exekuce autor: Jan Dvořák, zdroj: Divus Prager Kabarett

V průběhu hry je zapojen klavír, zpěv hercům ovšem moc neladí. Soulad se stejně s exekucí nerýmuje. Inscenace kulminuje dražbou exekuovaných věcí, které máme před očima. Draží se pohovka, křeslo, stojací lampa, větrák, skateboard, zubní protéza… Překvapení diváci nečekaně obdrží dotyčné předměty různých velikostí, celkem pokorně se o ty, co jdou uchopit, do konce představení postarají. Aktéři mě trefili zprudka hozenou kosmetikou do ramene, to jim nedaruji!

Bicí, klavír, mikrofony, zvonek, řev… „Nám nikdo neunikne. Nikdo.“ Atak exekutorů je zjemněn moukou, kterou na sebe vysypou, jsou tak označení, pomoučení (mouka ve snu znamená uzavření velmi riskantní smlouvy!), jdou nám vyrazit dveře. „Oholíme vás na kost. Půjčili jste si, tak budete solit.“ Tým vyvrhelů stojí jak před popravou vzadu, u chladného neonu zářivky. „Přišel jsem úplně o všechno, o věci, o rodinu…“ Exekuce je dryáčnická a má rychlý spád. I když jsem příznivcem méně ukřičených záležitostí (byť se stejnou naléhavostí emoce), musím uznat, že na ni nezapomenu.

  • Exekuce autor: Jan Dvořák, zdroj: Divus Prager Kabarett
  • Exekuce autor: Jan Dvořák, zdroj: Divus Prager Kabarett

„Tragická akce je koncipována jako otevřený boj proti finančním a exekučním bratrstvům, pomsta nespravedlivým soudům, přeměně utrpení z nedostatku ve slasti svobody a výzva k sebevědomému vstupu do očistce dlužníků a chronických strádalů,“ uvádějí organizátoři k festivalu finanční tísně, ekonomického útlaku a hmotných ztrát, do kterého je Exekuce zařazena. Představení, v němž expresivně hrají Halka Třešňáková, Jakub Čermák, Miloslav König a Dan Dittrich, vypravila tzv. Krysí komunita, svítí a zvučí ho Petr Krůšelnický. Děje se ještě v pátek 23. listopadu ve 20 hodin v jižním křídle paláce v Bubenské 1, Praha 7 - Holešovice.

Vydáno pod