Mají rudé trenky právo být na Hradě? Zamyslí se opereta na právnické fakultě

Performance skupiny Ztohoven, jejíž členové v roce 2015 vyměnili prezidentskou standartu na Hradě za trenky, se stala námětem operety. V premiéře dílo s názvem Včera jsme to spustili uvedla před půlrokem brněnská Husa na provázku, druhé uvedení se odehraje v úterý 14. února na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Akce „Trenky na právech“ je spojena s diskusí.

Včera jsme to spustili se řadí k inscenacím, které vycházejí z reálných výroků, podobně jako nedávno Ovčáček čtveráček nebo před ním Blonďatá bestie. Hra, k níž libreto napsal režisér Vladimír Morávek a hudbu složil David Smečka, využívá citace ze soudního spisu proti členům skupiny Ztohoven.

Na jevišti se vedle divadelní verze Ztohoven objeví postavy jako Prezident Zeman, Pravda vítězí, Masaryk na koni, Havel v blahé paměti nebo Láska nepravdivá. Všechny ztvárňují herci z Provázku.

Skupina Ztohoven s červenými trenkami
Zdroj: ČTK/Ztohoven

Představení na pražských právech je přístupné zdarma. Předcházet mu bude diskusní panel na téma „Chceme rudé trenky nad Hradem?“ Otázku, zda akce skupiny Ztohoven byla svobodným vyjádřením, nebo přestupkem či trestným činem, bude řešit například bývalý předseda Senátu Petr Pithart či člen katedry trestního práva Vladimír Pelc.