Ať zní zvuk! Contempuls ve znamení Johna Cage

Praha - Nežijte v hudebním muzeu. Už žádné popisování emocí, žádné hudební příběhy, ať zní zvuk jako takový. I tolik vzkazuje festival soudobé vážné hudby Contempuls, který je tento rok poctou revolučnímu skladateli Johnu Cageovi. Přehlídka probíhá od pátého do třiadvacátého listopadu v Praze.

John Cage cíleně pracoval s fenomény ticha, neřádu a náhodně či neúmyslně vydávaných zvuků i hluků. „Není to projekce nějakých Cageových vnitřních psychologických pochodů a názorů,“ vysvětluje dramaturg festivalu Petr Bakla. Tím více prostoru má v nové hudbě vnímání samotného posluchače, což zároveň vyžaduje zvláštní pozornost.

Vyžaduje to otevřenou mysl

Cage se hluboce inspiroval náboženskými principy, především z buddhismu. „Vyžaduje to otevřenou mysl. Je možná vhodné, když jsou děti vystavovány nové hudbě už od malička, pak si na to zvyknou, protože malé dítě nemá nastavené nějaké bariéry,“ uvedl jeden z posluchačů koncertu.

Festival Contempuls zahájila přednáška a projekce na téma osobnosti Johna Cage v Americkém centru na Malé Straně. Úvodní koncert nabídl Cageovu čtyřdílnou skladbu Music of Changes, která v podání německého klavíristy Steffena Schleiermachera zazněla v Česku vůbec poprvé.

John Cage
Zdroj: ČT24/ČT

Po vystoupení Schleiermachera se představil newyorský soubor Talea Ensemble s průřezem hudbou nastupující generace amerických skladatelů. Program doplnil fagotový koncert rakouské skladatelky Olgy Neuwirthové.

Uvedení skladby For John Cage k výročí 100. narození významného skladatele 9. listopadu navázalo na úvodní Schleiermacherovo vystoupení. Kompozice je dílem legendy americké experimentální hudby Mortona Feldmana a jejími interprety byli newyorský houslista Conrad Harris a belgický klavírista Daan Vandewalle.

Tento pátek 16. listopadu renomovaný domácí ansámbl MoEns provede monumentální kompozici Lerchenmusik proslulého polského skladatele Henryka M. Goreckého. Ve stejný den berlínský Ensemble Mosaik přiblíží pestrou scénu německé současné vážné hudby.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Program závěrečného dne festivalu 23. listopadu nabídne virtuozní hru na basklarinet a kontrabasový klarinet v podání Angličana Garetha Davise. Na závěr Contempuls také zahraje projekt A Nap vynikajících slovenských hudebníků, který byl vytvořen přímo na podnět festivalu.

Program zakončí Davis s nizozemským hráčem na laptop a elektrické nástroje Rutgerem Zuyderveltem alias Machinefabriekem s improvizací skladby Salvatoreho Sciarrina. „Děláme spolu už několik let a vytvořili jsme tři alba, která ačkoli jsou ve skutečnosti velice přísně strukturovaná, vycházejí ze světa volné improvizace,“ uvedl Davis pro časopis His Voice.