Kreslíř Urban přiblíží dětem dějiny Liberecka komiksem

Petr Urban nakreslí dějiny Liberce (zdroj: ČT24)

Kreslíř, humorista a bývalý sáňkař Petr Urban přiblíží svými obrázky historii Liberecka, a to i těm nejmenším. Připravuje totiž komiksovou příručku, která má pobavit i poučit.

Za nápadem stojí společnost Archa 13 podporující záchranu památek v Libereckém kraji. „Jsem v tom nevinně. Jednou za mnou přišli a řekli: Urban, nakresli postavičku, která bude provázet historií Liberce a okolí,“ prozradil kreslíř, jak spolupráce začala.

Vytvořil tedy Arnošta Ryšáčka, s nímž by měla být cesta dějinami mnohem zábavnější než třeba v učebnicích. „Pojmeme ji humornější formou, aby nás nenudila, aby děti nenudila a získaly trochu přehled,“ doplnil Urban.

Kreslíř Petr Urban
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Přestože se sám nepovažuje za milovníka dějepisu, práci na historickém komiksu vnímá jako výzvu. Pasáže, která má ilustrovat, vybírá jeho žena Inka - autorka několika dětských knih. „Děti znají historii všeobecně ze školy podle osnov, ale neznají místní historii, která je často rozmanitá a zajímavá,“ domnívá se.

Komiks začne bitvou

Jako první Urban komiksově převypráví bitvu ze sedmileté války, která se u Liberce odehrála v dubnu 1757. Následovat by měla kompletní liberecká historie.

„Rozpočet se připravuje a jednáme s Libereckým krajem o tom, že by byl hlavním partnerem,“ uvedl Petr Pimek ze společnosti Archa 13. Kraji se nápad líbí. „Chtěli bychom podpořit vydání pilotního dílu a oslovit s ním školy, abychom se mohli rozhodnout, zdali takový materiál budou používat,“ plánje liberecký hejtman Martin Půta.

Opráski sčeskí historje
Zdroj: ČT24

Podobného zpracování se česká historie dočkala už několikrát. V poslední době například Lucie Seifertová přiblížila Dějiny udatného českého národa v kresleném seriálu České televize (lze ho přehrát v iVysílání). Popularitu si také získaly Opráski sčeskí historje od autora, který tvoří pod jménem Jaz.