Miloš Štědroň slaví 75. narozeniny. Neskládá ruce do klína, ale dál hudbu

Miloš Štědroň slaví 75. narozeniny (zdroj: ČT24)

Jedna z nejvýraznějších postav brněnské kultury, skladatel Miloš Štědroň, oslavil 9. února pětasedmdesáté narozeniny. Proslavil se jako autor hudby k muzikálu Balada pro banditu nebo k Pohádce máje a také jako znalec díla Leoše Janáčka. Stále aktivní autor dál spolupracuje s brněnskými divadly a vyučuje na univerzitě.

Miloš Štědroň se narodil v hudební rodině v Brně, na univerzitách v tomto městě také studoval muzikologii a později skladbu. Od teorie se tak postupně dostal ke komponování, inspiraci pro skladby často nachází v lidové nebo staré hudbě.

Nechci si to nějak uvědomit, pořád mám pocit, že jsem v jednom kole - tak jak jsem byl kdysi.
Miloš Štědroň

Aktuálně připravuje dvě cédéčka, před několika dny uvedl koncert a skládá hudbu k jazzovému muzikálu Viki kráčí za štěstím, které Městské divadlo Brno chystá na duben. Nedávno na požádání zhudebnil i několik textů z díla Jana Amose Komenského pro základní uměleckou školu ve Smetanově ulici. „Nejsou zatížení profesionalitou. Buď se jim to líbí, nebo ne,“ okomentoval tuto odbočku ve své skladatelské tvorbě Štědroň.

Miloš Štědroň je i autorem hudby k filmové Baladě pro banditu z roku 1978
Zdroj: ČT

Pro Brňany stále zůstává srdcovou záležitostí především jeho spolupráce s divadlem Husa na provázku. „Dovede psát gestickou scénickou hudbu. A také umí do své hudby vkládat humor,“ oceňuje ředitel Centra experimentálního divadla Petr Oslzlý, které hraje právě na Provázku.

Možná i proto je i dnes představení Balady pro banditu v tomto divadle vždy vyprodané. Stejně jako před více než čtyřiceti lety, kdy zde bylo nastudováno poprvé.

Vydáno pod