Jak se Amerika vypořádala s „morem“

Praha - Queer filmový festival Mezipatra přivítal svého hlavního hosta - amerického novináře, spisovatele a nově i režiséra Davida France. V Praze představil svůj režijní debut Jak přežít mor, obrazovou kroniku historie onemocnění AIDS ve Spojených státech.

Jako novinář časopisu Newsweek se France v minulosti věnoval i tématu sexuálního zneužívání v katolické církvi. Napsal o něm i knihu. „Explozi zločinů proti dospívajícím už máme za sebou. Neznamená to, že se nic takového už neděje,“ říká France. „Zjistil jsem ale, a platí to přinejmenším o katolických kněžích v USA, že ti, kdo se provinili v tisícovkách takových případů, vyšli z kněžských seminářů mezi roky 1960 a zhruba 1975. V následujících generacích už míra zločinnosti nevybočuje ze společenského průměru. Ovšem v těch předchozích generacích šlo dokonce o celých dvanáct procent amerických kněží!“

Téma, které dobře zapadá do tématu letošního ročníku Mezipater, jímž je moc a manipulace. France upozrňuje, že skandály v církvi vznikly jejich následným zametáním pod koberec. Shodné rysy vidí i v přístupu Američanů k onemocnění AIDS.

„Paralela s nemocí AIDS je v tom, že jde o nakažlivou nemoc. Vždycky bylo zřejmé, jak na nakažlivé nemoci reagovat - totiž zabráníte jejich šíření. V roce 1981, při prvních zprávách o AIDS, bylo ve Spojených státech jedenačtyřicet nakažených. Americká vláda, místo aby k zastavení nebo zpomalení nemoci použila v té době veškerou znalost veřejné zdravotní péče, začala s náboženským démonizováním,“ hodnotí tehdejší situaci.

Francův film mapuje americkou debatu o syndromu AIDS, o „moru homosexuálů“, mezi lety 1987 a 1996. „AIDS v Americe způsobil šílenství. Znamenalo to úsvit náboženské pravice, křesťanského vlivu na politiku a vládu. Začátek toho, čemu se v USA říká doba kulturních válek. Spouštěčem byla panika z toho, co AIDS znamená a jak může ublížit zbytku země,“ popisuje France.

AIDS podle něho nelze vnímat jako morální problém. „AIDS je nemoc. Pokud má AIDS morální složku, potom ji stejně tak mají i jiné nemoci - rakovina, cukrovka nebo onemocnění srdce,“ tvrdí.

Franceův film o strachu společnosti z démonů, které sama dokáže ze strachu vyvolat, se bude promítat ještě v rámci brněnské části Mezipater 19. listopadu. Do Brna se z Prahy queer filmová přehlídka přesune na dobu od 16. do 22. listopadu. Následovat budou ozvěny v Olomouci a Ostravě.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)