Co si možná myslíte o svém šéfovi, za vás řekne Kancl

Praha - Možná i vám se stává, že si někdy uprostřed pracovního dne řeknete, jestli náhodou neúčinkujete v nějakém sitcomu. V tom případě (by) se vám líbil jeden z nejúspěšnějších britských komediálních seriálů Kancl. Vtipný pohled do zákulisí jedné obyčejné kanceláře, která by klidně mohla být ta vaše, poskytuje od 10. listopadu také pražské Divadlo Rokoko. Divadelní verzi Kanclu uvádí ve světové premiéře.

Záměrem převést britský komediální seriál na divadeln prkna byli prý překvapeni i jeho tvůrci. Nakonec ale pražskému divadlu práva udělili. Nápad přepracovat televizní seriál do divadelního představení se zrodil v hlavě režiséra Petra Svojtky.

„Dostal jsem se k tomuto seriálu úplně náhodou,“ přiznává. „Jednou pozdě večer po představení jsem si doma omylem pustil televizi a viděl jakýsi prapodivný tvar, u něhož nebylo zcela jasné, jedná-li se o dokument či o hranou záležitost. Mísily se ve mně pocity nadšení a studu, bylo to zároveň nesnesitelné i zábavné. A napadlo mě, že právě tohle by mohlo být dobré na jevišti.“

Kromě břitkého humoru Svojtku a poté i dramaturga divadla Jiřího Janků zaujalo, že blízký může být každému. Hrozbu ztráty zaměstnání a frustraci z nesplněných snů lidé pociťují, ať už dělaj v kanceláři, nebo ne. A pokud v ní sedí, pak je Kancl mohl nejen pobavit, ale také „nastavit zrcadlo“ a vést k určité sebereflexi, doufají tvůrci.

Seriál je totiž podle nich polodokumentárním otiskem reality, který vtipně a s nadsázkou zkoumá každodenní život a také míru únosné trapnosti. „Není to typický sitcom, kde se od začátku do konce bavíte vtipně vystavenými situacemi či komickými replikami. Tady se balancuje na velmi tenké hraně mezi humorem a trapností,“ domnívá se dramaturg Jiří Janků.

Zaujalo ho prý především, že se pod vší tou zábavností vynořuje aktuální téma pro většinu pracující populace: „Lidé chodí do práce, mají šéfa, o němž si třeba myslí, že je idiot, ale jsou nuceni s ním přátelsky vycházet. Jsou obklopení lidmi, se kterými si mnohdy nemají vůbec co říct, možná je i nesnášejí, a přitom s nimi tráví většinu svého času, protože nemají odvahu to změnit. Práce jako zdroj obživy je životní nutností, a ať je v ní člověk jakkoliv nespokojený, většinou se bojí udělat ten krok do neznáma a říct: 'S vámi já tady, přátelé, nebudu, já si najdu něco lepšího…' Nic lepšího totiž v rukou nemá. A tak nic neudělá.“

Premiéru má Kancl v Divadle Rokoko 10. listopadu. Hlavní roli šéfa Davida Brenta ztvární Vasil Fridrich, v dalších rolích se objeví Jiří Hána, Zbigniew Kalina, Henrieta Hornáčková, Veronika Janků, Stanislav Lehký, Robert Hájek, Radim Kalvoda, Lenka Zbranková a Jaroslav Vlach.

Reportáž Petry Křížkové (zdroj: ČT24)