Recenze: Jonáš má i v Celetné tingl-tangl, sebevědomí už méně

Vyvěste fangle na tingl tangle / protože teď se budem smát / Ten kdo se řehce / mračit se nechce / ten bude lehce / s životem se prát… Stopatnáctou premiérou pražského Spolku Kašpar se stal poetický a nostalgický kabaret Jonáš a tingl-tangl v režii principála divadla Jakuba Špalka. Přítomnost živé hudby i šestice mladých umělců pohladí duši, pamětníkům oživí a nováčkům představí semaforské hity přes půl století staré.

Rozhodnutí zkoušet hru Jonáš a tingl-tangl bylo prý hodně osobní. „Elpíčka divadla Semafor z konce šedesátých let byla u nás doma značně odřená, hláška ‚já jsem Zabiják, já jsem tady za divadlo‘ velmi oblíbená a s jejich písničkami jsem se probroukal raným mládím,“ popisuje Jakub Špalek. Tvůrčí tým počin nazval uctivým remakem a je tomu skutečně tak.

Autorská dvojice Jiří Suchý s Jiřím Šlitrem se v experimentálním pásmu (Jonáš a tingl-tangl, režie Karel Mareš, 242 repríz v letech 1962–1967) prvně představila coby herecká, čímž započala další éra jejich tvorby. Představením se vyznali z lásky ke kabaretnímu prostředí.

Jonáš a tingl-tangl v Semaforu a v Celetné (zdroj: ČT24)

Na jevišti Divadla v Celetné vyznívá populární semaforská hra kultivovaně, leč málo sebevědomě. Obrátky nabírá až v závěrečné fázi, která se pak prolne do delšího přídavku. V něm už se protagonisté více uvolňují a odvazují, možná by přídavek měl být součástí kompozice. Ovšem jinak ze známých atributů nic nechybí – baroví muzikanti, slamák kabaretiéra, buřinka pianisty, pruhovaná body dobře sezpívaných tanečnic…

Na kontrabas hraje Pavel Husa, bicím vládne Klára Böhmová a klávesám Zdeněk Dočekal. Ten také přiléhavě sekunduje šviháku Jonášovi v podání Petra Lněničky, který svou milou tváří a hereckým zpíváním všechny songy i anekdoty skvěle zvládá. Více příležitostí by si zasloužily Adéla Petřeková a Veronika Němcová v rolích Dívek (Veronika mj. působí v kapelách Léčba neklidem a Hot Wine Trio). Dámské duo, v choreografii Michaely Váňové, svůj potenciál jistě vytěží počtem repríz.

Jonáš a tingl-tangl (Divadlo v Celetné)
Zdroj: Divadlo v Celetné/Michal Hladík

Kabaretní aranž je obyčejná, žádné nadbytné dekorace, hraje se na pódiu i pod ním, jednoduché převleky titulní figury probíhají s pomocí věšáku a židle na kraji scény. Během vzpomínek na londýnské, pařížské, vídeňské, milánské či pražské Jonášovo angažmá poslechneme například písně Koupil jsem si knot, Chybí mi ta jistota, Tatar, Zlá neděle, Klementajn, Modrý punčochy, Tulipán či Golem.

Jonáš a ting-tangl zapadá do nové programové řady hudebních večerů Kašpar.Muzik. První reprízy přívětivého kusu v Divadle v Celetné odehrají 10. a 18. února.