Egon Schiele oslavuje s novou madonou

Český Krumlov - Dvacet let činnosti prestižního uměleckého centra Egona Schieleho oslavili o víkendu v Českém Krumlově. Objevila se tu již díla Warhola, Piccasa, Dalího i Kupky. Provoz centra neohrozily ani katastrofální povodně, které zaplavily přízemí. Galerie dostala k výročí novou madonu.

Organizátoři mimo jiné poprvé v Česku představili kresby a grafiky Keitha Haringa, jednoho ze symbolů výtvarného umění osmdesátých let minulého století. Objevily se tady práce Piccasa, Klimta, Kokoschky. „Výstav bylo za dvacet let přes sto padesát,“ počítá ředitelka centra Hana Jirmusová Lazarowitz.

Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově dostalo k letošnímu 20. výročí založení novou madonu. Vytvořila ji rakouská fotografka Marielis Seylerová. Odhalením madony na fasádě domu v Široké ulici začaly oslavy s performancemi a výstavami. Přijeli i výtvarníci z Rakouska.

Všichni hledí nahoru na madonu

Ředitelka a spoluzakladatelka art centra Jirmusová Lazarowitz uvedla, že jde o sedmé zobrazení Krumlovské madony a vzniká z nich už sbírka. Madony od soudobých umělců se ve výklenku domu střídají po roce. Návštěvníci města si na to už zvykli. „Kdykoliv jdu Širokou ulicí, tak tam stojí skupina lidí. Všichni hledí nahoru na madonu.“

Nová podoba madony (v pořadí již sedmá)
Zdroj: David Veis/ČTK

Na fasádě nynějšího centra freska madony kdysi byla. „Když jsme sem přišli, tak už to bylo hodně oprýskané a malba byla pryč,“ popsala Jirmusová. První soudobou madonu pro toto místo vytvořila rakouská výtvarnice Ona B.

Později se vystřídaly různými technikami ztvárněné madony od Veroniky Bromové, Jiřího Surůvky, Antonína Střížka, Michala Singera a Evy Prokopcové. Po sejmutí zůstávají madony ve sbírce Schieleho centra. Podle Jirmusové jim přírodní živly neublížily. „Když jsme je teď vyvěsili do jednoho sálu, tak to působí skoro tajuplně.“

Egon Schiele Art Centrum sídlí v komplexu budov bývalého městského pivovaru ze 16. století. Vedle života a díla významného rakouského malíře a kreslíře Egona Schieleho (1890 až 1918) představuje i klasické a současné umění 20. století. V části komplexu vznikly ateliéry pro pobyty umělců.

Otevření Schieleho centra předcházela náročná rekonstrukce zchátralého areálu. Dalším kritickým obdobím byly povodně v roce 2002, kdy skončila pod vodou pětina ploch rozlehlého komplexu. Tuto událost dnes připomněl filmový dokument. Dvacetiletou historii art centra přibližuje výstava fotografií a plakátů.

Za posledních 20 let navštívilo centrum více než milion diváků, téměř třetinu tvořili zahraniční turisté. Galerii ročně navštíví kolem 40 tisíc lidí z mnoha zemí světa. Centrum bude nově spravovat také opravený zahradní domek, ve kterém Egon Schiele žil.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)