Verše na chodníku aneb žijme básněmi

Praha – Po celé republice se zítra rozběhne na dva týdny festival Den poezie. Čtrnáctý ročník i letos uctí památku a výročí narození Karla Hynka Máchy. Podtitul letoška zní PŘE-STUP!, což navazuje na přestupný rok 2012 nebo také na neustále se měnící události.

Ústředním bodem akce budou regionální aktéři z řad škol, literárních spolků, klubů, divadel, muzeí, ale také knihoven a jednotlivců. Zkrátka ti, kteří organizují pro veřejnost různé akce související s lyrikou. Spojuje je jediná vlastnost: láska k poezii. Většina programů navíc po příchozích nevyžaduje žádné vstupné. 

Festival se rozrostl do téměř šedesátky měst po celé republice, což je o dvě desítky účastníků více než minulý rok. Kompletní seznam zastávek je k dispozici na oficiálním webu.  

„Letos bychom rádi v hlavním programu čtenářům nabídli nové úhly pohledu na poezii a její místo v našem životě,“ přibližuje hlavní programovou náplň jeden z organizátorů festivalu a zároveň knihovník z Městské knihovny v Praze Josef Straka. 

Den poezie pořádá Společnost poezie, která na festival zve i zahraniční hosty. Tuto akci tak už navštívili hosté z Chile, Maďarska, Sýrie i Španělska. Na letošní ročník zavítají Jiří Dědeček, Radek Fridrich nebo Vít Janota. Ze zahraničních hostů se ukáže chilský prozaik Jorge, španělská básnířka Elena Buixaderasová či ukrajinský básník Oleg Fedorov. 

V řadě měst se tak díky této akci promění chodníky – nudnou šeď ozdobí svými básněmi poetové, zbytek čekají přednášky, autorská čtení, workshopy apod. Poezie však zavítá hlavně na místa, kde by ji veřejnost jindy nečekala… 

Žijte s poezií až do 19. listopadu.

Den poezie tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)