Hvězdy karlovarského festivalu: ze šuplíku na výstavu

Praha – Mladičký Leonardo DiCaprio, Michael Douglas v nejlepších letech nebo krásná Keira Knightleyová. Všechny jmenované hvězdy červeného koberce spojují dvě věci – za prvé se všechny blýskly na filmovém festivalu v Karlových Varech a za druhé ani jeden z nich neunikl hledáčku fotografky Zuzany Mináčové. Osmnáct let s významnými hosty festivalu připomíná její výstava Stars 1994–2012 v paláci Koruna.

Slovenská fotografka od 60. let nevynechala jedinou přehlídku filmového pozlátka. Neexistuje snad nikdo, kdo akci navštívil a unikl by pozornosti Mináčové. Před jejím objektivem defilovaly stovky slavných osobností – proč by tedy jejich podobenky měly zůstat zamčené v šuplíku? 

Autorka snímků odhalila skutečnost, že opravdové hvězdy jsou skromné a milé. Čím význačnější jsou, tím lépe se s nimi pracuje. Těžkou řeholi představují prý zakomplexovaní nováčci, kteří neustále hlídají, jak pečlivě a důstojně se s nimi zachází. Zkušenosti však Mináčovou naučily umění lehké manipulace, a tak dnes před focením dokáže uvolnit skoro každého váženého zahraničního návštěvníka. Nepřestává na ně mluvit slovensky – a ejhle, ono to funguje i tak. 

Zuzana Mináčová

…je výraznou osobností slovenské umělecké fotografie. Pochází z Bratislavy. Mezi třináctým a čtrnáctým rokem absolvovala pobyt v dětském koncentračním táboře v Osvětimi. Po válce se vrhla na studium fotografie a začala pracovat ve Slovenském filmu. Po rozdělení Československa zakotvila v Praze. V roce 2002 vydala knihu Rekonstrukce rodinného alba, v níž se vyrovnávala se ztrátou příbuzných za holocaustu. Čtyřicet let patří k fotografickému týmu festivalu v Karlových Varech.

Ze vzpomínek se autorce vybaví Gregory Peck, jenž nechal v karlovarské nemocnici své slepé střevo, nebo Ben Kingsley, který se rozloučil perfektním stojem na hlavě. Woody Harrelson zase jezdil po místní kolonádě na kole a na saláty v restauracích si dával vlastní dressink. Mia Farrowová přijela se dvěma dětmi, kterým nic nezakazovala, ani když podle svědků měnily hotel v kůlničku na dříví. 

Jediná fotografie Leonarda DiCapria, který trávil volný čas na události chytáním ryb, pochází od Miloše Fikejze. Přesto ji Mináčová na výstavu zařadila. 

Příchozí budou moci nasávat slavnostní atmosféru z fotek do konce letošního roku.