Ji.hlava začíná a již oceňuje

Jihlava - 16. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Jihlava 2012, největší přehlídka autorského dokumentu ve střední a východní Evropě začal 23. října a hned v úvodu ocenil první tvůrce. Cenu Respektu za nejlepší televizní nebo on-line reportáž získaly Aneta Snopová a Markéta Dobiášová za investigativní reportáž Kauza Casa z pořadu Reportéři ČT o zákulisí nákupu letadel Casa.

Festival divákům představí 177 filmů ze 47 zemí. Organizátoři je vybrali z více než 2 500 přihlášených snímků. Ve světové premiéře uvidí diváci 41 filmů. Festivalovým centrem budou tradičně prostory Oblastní galerie Vysočiny v Komenského ulici.

Cenu časopisu Respetk pro nejlepší TV a Online reportáž Na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2012 získaly reportérky České televize Aneta Snopová (uprostřed) a Markéta Dobiášová (vpravo) za investigativní reportáž Kauza Casa z pořadu Reportéři ČT o zákulisí nákupu letadel Casa. Cenu jim předal šéfredaktor časopisu Erik Tabery (vlevo).
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Základ festivalového programu tvoří čtyři soutěž ní sekce. Opus bonum je určena pro světové dokumenty, sekce Mezi moři uvede nejkvalitnější snímky ze zemí střední a východní Evropy. Česká radost nabídne nejnovější domácí tvorbu a sekce Fascinace se soustředí na experimentální dokument. V sekci Průhledné bytosti návštěvníci uvidí retrospektivní profily významných filmařů.

Také nesoutěžní sekce nabízejí letos bohatý program. Nechybí pochopitelně Zvláštní sekce s výběrem filmů, které z různých stran zachycují situaci světa, sekce Doc-fi vyjadřuje přesvědčení, že hranice mezi dokumentárním a hraným filmem jsou propustné, Reality.tv otevírá oči diváků novými televizními formáty a v nejširším světovém záběru představuje aktuální podoby zkřížených žánrů, jako jsou docudrama a podobně, Dnem audiovizuálního dědictví se festival připojuje k svátku, který na 27. října vyhlásila organizace UNESCO, aby připomněla zranitelnost kinematografické paměti.

V sekci Česká televize uvádí jsou představeny nejzajímavější snímky vyrobené Českou televizí, která stále zůstává důležitým místem pro tvorbu a prezentaci dokumentárního filmu. Podrobný program naleznete zde.

Dokument - festival Jihlava 2012
Zdroj: ČT24

Organizátoři letos musí šetřit. Zatímco v předchozích letech hospodařili s rozpočtem až 14 milionů korun, letos mají k dispozici jen 11 milionů. Divák by prý neměl rozdíl poznat. „Odešli velcí hlavní partneři a zároveň se snižují dotace ze státních institucí,“ říká výkonná ředitelka festivalu Katarína Holubcová.