Obraz chlapského přátelství: V Ostravě rozebírají mužský svět

Co může způsobit jedna drahá malba? Komorní scéna Aréna v Ostravě nastudovala hru Obraz současné francouzské dramatičky Yasminy Rezaové. Citlivá groteska o přátelství rozebírá mužský svět až s matematickou přesností.

Čtrnáct let si Marek, Moris a Ivan mysleli, že jsou skvělí kamarádi. Dokud se jeden z nich neprojeví tak trochu jako snob a nekoupí za nemalé peníze zvláštní dílo – bílý obraz s bílými proužky. „Kvůli takové banálnosti se strašně pohádají,“ prozradil Albert Čuba, jeden z rozhádaných divadelních přátel. O obrazu s ním diskutují Marek Cisovský a Josef Kaluža.

Krize čtyřicátníků

Moderní obraz tak spustí spor, v němž vyplynou na povrch po léta nevyslovené věci. „Ta hra je o moudrosti, přátelství, o tom, kolik musíte slevit ze svého, abyste mohl pochopit toho druhého,“ upozorňuje režisér Vojtěch Štěpánek.

Před ostravským nastudováním viděl v divadlech několik verzí Obrazu se starším hereckým obsazením, ale až po přečtení scénáře zjistil, že je napsaná pro čtyřicátníky. Přibližně v tomto věku jsou i tvůrci a herci ostravské inscenace. „Vypovídá o určité životní fázi, do které se také pomalu blížím,“ podotýká režisér. „Úplně mě až děsí, jak do toho našeho světa ta ženská vidí,“ poznamenal o autorce.

Obraz je hrou o mužském přátelství (zdroj: ČT24)

Yasmina Rezaová získala za Obraz četná ocenění, její hra byla přeložena do pětatřiceti jazyků. Podobného úspěchu dosáhl i její Bůh masakru, i díky filmové adaptaci Romana Polanského. O filmová práva na Obraz se ucházel i herec Sean Connery, Rezaová mu je ale neprodala. Příběh o mužském přátelství lze tak vidět jen na divadle – v tom ostravském od 7. ledna.